Wpis z mikrobloga

Mirki, siedzi ktoś może w bibliotece OpenCV?

Zainstalowałem ją, do projektu dodałem wszelakie biblioteki etc., przykładowy program się kompiluje z tej strony (pierwszy): http://opencv-srf.blogspot.com/2013/06/load-display-image.html

Problem jest tylko taki, że nie odczytuje mi obrazu. Próbowałem użyć kilka JPG (moich, z neta etc.), powsadzać do każdego folderu w projekcie,, dać zewnętrzną ścieżkę (np. C:\Users\Atexor\Documents\test.jpg), ale nie chce mi go wczytać. Reinstalowałem bibliotekę kilka razy i tworzyłem nowy projekt. Wszystko wedle instrukcji na stronie opencv tu: http://opencv-srf.blogspot.com/2013/05/installing-configuring-opencv-with-vs.html

#programowanie #cpp #opencv
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@biczek Unhandled exception, tj. program #!$%@?. Zapewne, bo chce robić coś na obrazie, którego nie wczytał. Walnięta biblioteka. Na necie ludzie piszą, że w trybie debugowania należy dołączyć liby z debuggingu, tj. np. prócz:

opencvcore231.lib
  • Odpowiedz
@biczek w c++ pojedynczy backslash to znak specjalny i w cpp należy robić \ aby uzyskać ... Pytanie - radzisz mi metodą prób i błędów, czy "siedzisz" chociaż odrobinę w programowaniu?

edit: widziałem. To nie to...
  • Odpowiedz
@Szarlejowiec:

Usunąłem liby "nie de". Wreszcie działa. Nie wiem czy samo to rozwiązuje problem, czy to + poprzednie rady @biczek czy co. Nigdy, ale to nigdy nie sądziłem że w programowaniu co za dużo bibliotek itp. to niezdrowo. Zawsze sobie dodawałem kilka i na koniec niepotrzebne usuwałem... Co za durna biblioteka.

Mam nadzieję, że potem będzie działać jak zacznę bawić się w obróbkę.

Dzięki wam wielkie. Jakby co będe
Atexor - @Szarlejowiec: 

Usunąłem liby "nie de". Wreszcie działa. Nie wiem czy samo ...

źródło: comment_7rkfuModsfMpqqN4iaBoQ4sW62LgIRpS.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Szarlejowiec

Uwierz, że nie podkusi. ;) Chyba z 3h siedziałem nad tym aby to działało i będę się starał utrzymać efekt. Już backupa zrobiłem tego projektu, zanim zanim zacznę na nim robić swoje.

Myślałem że z includowaniem libów jest analogicznie do .h. "Najwyżej program nie wykorzysta i zmarnuje pamięć".
  • Odpowiedz