Mało Soura, lekki kwas, IBU zerowe. Spoko pozycja.
@dakcts: Jak spoko jak nie ma kwasu? Te piwa się powinny nazywać Double Fruit Ale. Denerwuje mnie podejście browarów do imperialnych kwasów. Wincyj owoców, wincyj ekstraktu, wincyj słodyczy, wincyj alkoholu, a kwasu mniej. Epsilon wróć! XY też daje radę.
Miała być Imperial IPA, a to po wysładzaniu 11 Plato. No nic, będzie kolejna IPKa, a drożdże z tego pokolenia pójdą na kolejną próbę DIPA. #piwowarstwo #piwneopinie
@dakcts: moim zdaniem na 3,5 kg ziarna przy 15l to za na imperial za mało ziarna. Ja przy zwykłym piwie liczę 3, 5l wody na 1kg ziarna kopyra tak radzi.
@dakcts: jest to opisane na wiki piwo.org, ale w dużym skrócie wygląda to tak, że po przelaniu zacieru do kadzi filtracyjnej zlewasz cały filtrat, a potem dolewasz wodę, mieszasz i znów spuszczasz filtrat do końca. I tak kilka razy, u mnie wychodzą mniej więcej 3 dolewki po 5 litrów wody każda (z tego mam ok 25-27 litrów brzeczki).
Niektórzy narzekają, że trzeba przy każdym dolewaniu ponownie czekać aż młóto się
@pestis: Po Whirlflocu właśnie polecam szybko przyłożyć końcówkę wężyka do samego dna gara przy krawędzi i nie ruszać - owszem zaciągnie najpierw syf, ale chwilę aż zrobi się dziura w tym miejscu i już poleci fajne czyste bez zbierania osadów dookoła z całego dna.
New England IPA / 14 Plato chmielone na zimno Nelson Sauvin i Zulą. Drozdze London Ale III. Pierwsza próba na takim sprzęcie. #piwowarstwo #piwneopinie
@dakcts:
Jak spoko jak nie ma kwasu?
Te piwa się powinny nazywać Double Fruit Ale. Denerwuje mnie podejście browarów do imperialnych kwasów.
Wincyj owoców, wincyj ekstraktu, wincyj słodyczy, wincyj alkoholu, a kwasu mniej.
Epsilon wróć! XY też daje radę.