@AvantaR: z tego co mi wiadomo to ramen jest japońską zupą robioną na mięsnym wywarze, z nudlami, doprawiona najczęsciej pastą miso + dodatki. Odmian ramenu jest mnóstwo, w zależności od regionu.
W moim jest mięsto, pasta miso, nudle... wiec czemu nie jest to ramen? mhm?
Mirki, szybkie pytanie o rozwiązanie umowy i wyliczenie przysługujących dni urlopowych.
Umowa na czas nieokreślony, podpisana w październiku 2013 roku. Za rok 2016 - 20 dni urlopu nie wykorzystanych Za rok 2017 - nie było urlopu branego jeszcze. Wypowiedzenie składane jutro.
Jak rozumiem to trzeba pracować maksymalnie do końca kwietnia (3 miesiące wypowiedzenia ?). Jeśli by siostra chciała brać urlop, w kolejności 20 dni
@yourij 8.666 zaokrągla się w górę do pełnych dni, więc z tego roku przysługuje jej 9 dni urlopowych. W kolejnej pracy będzie jej przysługiwać 17 dni (26-9). Z tego co pamiętam pracodawca nie musi zgodzić się puścić ją na urlop. Może wypłacić jej ekwiwalent.
@yourij to, że będzie wolał wysłać ją na urlop niż wypłacić kasę to inna sprawa, ale wydaje mi się, że jakby chciał to ma prawo odmówić udzielenia urlopu ;-)
@6c6f67696e: to i ja sie przypierdziele ;-) quiche faktycznie jest wytrawny, ale tarta może być zarówno wytrawna jak i na słodko. Rożnica jest taka, że nadzienie w quiche zawsze jest zalewane/wiązane za pomocą masy śmietanowo-jajecznej, a w tarcie może być taką zalewane, ale nie musi ;-)
@hazawwin: mysle, ze wielkosc wolnowaru zalezy jakie masz potrzeby i dla ilu osob zwykle gotujesz. Ja posiadam dokladnie taki wolnowar jak w tym linku http://www.all4home.pl/wolnowar-crock-pot-3-5l-chrom-69226.html i jestem zadowolona. Zarowno wielkoscia - wloze i spora szynke z warzywami itp jak i jego prostota. Sa dwie funkcje grzania (low, high) + utrzymywanie ciepla i to mi w zupelnosci wystarcza. Tak samo nie narzekam na brak timera - najczesciej wlaczam wolnowar idac spac i
@citra: zwykle biore obiad ze soba do pracy. Ale zdarzalo mi sie wlaczac wolnowar wychodzac z domu i gdy wracalam bylo gotowe (oczywiscie ustawione na grzanie na low). Pewnie w niektorych przypadkach timer by sie przydal, ale nie jest mi niezbedny i nie narzekam na jego brak, ale to kwestia wlasnie kto jak bedzie uzywal wolnowaru
@citra: a co do odgrzewania - to zwykle obiad z wolnowaru starcza mi i niebieskiemu na dwa dni, wiec i tak go przekladam do brytfanki i trzymam w lodowce, potem odgrzewam
@citra tak, to normalne, że bulgocze przy ściankach. Jak napisała @matra, przykryte jest i woda nie wyparuje ;-) daj znać jak spróbujesz czy wyszlo dobre
@citra a tak jeszcze na przyszłość - gdyby przypadkiem Ci się kiedyś coś przypalilo w wolnowarze (u nas niebieski spalił indyka na węgiel) to zagotowany ocet + chwila na high i nie ma śladu ;-)
Mircy potrzebuje pomysłu na przekąski na sylwestra. Jest jedno ale. Pracuje w sobotę i muszę jedzenie przygotować jutro. Jakieś pomysły co można zrobić? #gotujzwykopem #kiciochpyta
@hazawwin: zrob mega prostą, ale dobrą sałatkę idealną na imprezy: ugotowana paczka makaronu penne, ser feta, pomidory suszone pokrojone, rukola, prazony slonecznik + dodac do tego ten olej z pomidorow suszony (najlepiej kupic te z biedronki z ziolami). Zawsze tez sprawdza sie humus a do niego pokrojona marchewka i seler naciowy
#ramen #gotujzwykopem #jedzenie #foodporn
W moim jest mięsto, pasta miso, nudle... wiec czemu nie jest to ramen? mhm?