Najtańszy #cydr jaki do tej pory znalazłem to w #tesco puszka 500 ml za 4,5 zł (od dawna nie widziałem go w promce). Wychodzi 9 zł/litr. Jest na rynku jakaś tańsza zjadliwa (wypitna?) opcja?
@Wychwalany: mógłbyś powiedzieć gdzie kupujesz ten sok i drożdże (i jakie jeśli są różne rodzaje) i podlinkować do jakiejś sprawdzonej instrukcji? bo nie ukrywam, że w tym temacie jestem jaroszem xd
@Wychwalany: i jeszcze szybkie pytanko w jakich warunkach trzymać przez te 2 tygodnie? temp pokojowa? cieplej? zimniej? nasłonecznione czy czy w ciemności?
@Wychwalany: "tak, do soku wrzucasz drożdże i to wszystko. Z samego soku będzie około 4,5% alko, jeśli chcesz więcej dosyp cukier - 17g/litr da 1%. Ja robie 6-7%"
"Jeśli chcesz musujący cydr, to musisz go rozlać do butelek i dosypać zwyły cukier 10g/litr. Drożdże go zjedzą a wytworzony przez nie CO2 zrobi bąbelki"
Dlaczego cukier raz sie przerabia na % a raz na bąbelki? to troche nie ma sensu
ile drożdży na ile soku?
#!$%@? drożdże do soku zakręcam na 2 tygodnie i to wszystko? otwieram i ogień?
"tak, do soku wrzucasz drożdże i to wszystko. Z samego soku będzie około 4,5% alko, jeśli chcesz więcej dosyp cukier - 17g/litr da 1%. Ja robie 6-7%"
"Jeśli chcesz musujący cydr, to musisz go rozlać do butelek i dosypać zwyły cukier 10g/litr. Drożdże go zjedzą a wytworzony przez nie CO2 zrobi bąbelki"
Dlaczego cukier raz sie przerabia na % a raz na bąbelki? to troche nie ma sensu