Pierwszy #cydr zabutelkowany ( ͡º ͜ʖ͡º)
Na 8 litrów dałem 60g cukru do refermentacji. Wyszedł wytrawny, zapomniałem dodać słodziku do kilku butelek na próbę.
Można trzymać cały czas w temp. pokojowej, czy lepiej za jakiś czas przeniść do chłodniejszego miejsca?
Na 8 litrów dałem 60g cukru do refermentacji. Wyszedł wytrawny, zapomniałem dodać słodziku do kilku butelek na próbę.
Można trzymać cały czas w temp. pokojowej, czy lepiej za jakiś czas przeniść do chłodniejszego miejsca?
![IfYouKnowWhatIMean - Pierwszy #cydr zabutelkowany ( ͡º ͜ʖ͡º)
Na 8 litrów dałem 60g cu...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/comment_UOmoA2rjKCed4jbtwPZdIx9xl3fIkuH6,w400.jpg)
źródło: comment_UOmoA2rjKCed4jbtwPZdIx9xl3fIkuH6.jpg
Pobierz
AIPA z ekstraktów z dodatkiem słodu karmelowego.
14,5blg. Wyszło trochę mało, bo 16 litrów (dwie puszki ekstraktu+500g słodu). Sporo zostało z chmielinami i nie miałem jak przefiltrować.
Solidna goryczka jak dla mnie, jest szansa że spadnie?
Po ilu dniach zlewać na cichą?
źródło: comment_KtpybFHMIfnblleX1NNBQn5ruZZ9s6ZE.jpg
Pobierznie poleca olewania cichej. Moja IPA też siedzi na burzliwej teraz ale chyba przeleje na cichą bo jego argumenty mnie przekonały.
A tu jest link do filmiku.
Co do goryczki, to brzeczka po chmieleniu jest obrzydliwie gorzka i nieprzełykalna. Nawet świeżo po fermentacji nie jest przyjemna, ale się po paru tygodniach układa.