1. Stosowane w cieście na chleb drożdże pożywiają się cukrami zawartymi w mące pszennej, produkując w wyniku fermentacji jako odpady dwutlenek węgla (ciasto rośnie) i m.in. alkohol.
2. Dodatkowo jeśli chleb jest na tzw. zakwasie, to kolonie bakterii żywiąc się węglowodanami z mąki żytniej znów produkują jako odpad CO2 (ciasto rośnie) i kwas mlekowy oraz octowy (to od tego octu boli brzuch po najedzeniu się świeżego chleba,
Komentarze (10)
najlepsze
1. Stosowane w cieście na chleb drożdże pożywiają się cukrami zawartymi w mące pszennej, produkując w wyniku fermentacji jako odpady dwutlenek węgla (ciasto rośnie) i m.in. alkohol.
2. Dodatkowo jeśli chleb jest na tzw. zakwasie, to kolonie bakterii żywiąc się węglowodanami z mąki żytniej znów produkują jako odpad CO2 (ciasto rośnie) i kwas mlekowy oraz octowy (to od tego octu boli brzuch po najedzeniu się świeżego chleba,