Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem na żywo murenę w morzu jońskim. Tak na oko powłowa z tej co na filmie. Niespodziewanie wypłynęła mi tuż przed oczami z traw moskich. Pokazałą mi ząbki ale nie była agresywna. Mimo to gacie miałem pełne. Wspaniałe i majestartyczne zwierzę.
Torturowane zwierzęta sa najsmaczniejsze. Wiedzą to Hiszpanie i Japończycy. W Hiszpanii można kupić jaja z "5" - od kury co najmniej miesiąc torturowanej.
Ikejime lub Ikijime to jedna z bardziej humanitarnych metod zabijania ryb, która również zachowuje jakość mięsa. Technika powstała w Japonii, ale obecnie jest szeroko stosowana.
@PiersiowkaPelnaZiol: Nie chodzi tylko o jakość mięsa. Mózg tej ryby został szybko zabity, to najlepsza metoda, ale ty zobaczyłeś, że jeszcze porusza pyszczkiem i myślisz, że się męczy.
@henk: ale wiesz że ta ryba nie żyła po pierwszym cięciu (cała reszta to tylko drganie mięśni, zwierzę było już martwe) i to co zrobił gościu to właśnie jedna z współcześnie zalecanych metod na "humanitarne" uśmiercenie ryby? Można albo walnąć kolcem ale trzeba trafić idealnie w mózg albo zgodnie z zaleceniami jednym cięciem przeciąć główną arterię oraz rdzeń kręgowy a następnie wykonać małe cięcie na ogonie przyśpieszające usuwanie krwi.
Komentarze (27)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Ikejime lub Ikijime to jedna z bardziej humanitarnych metod zabijania ryb, która również zachowuje jakość mięsa. Technika powstała w Japonii, ale obecnie jest szeroko stosowana.
Można albo walnąć kolcem ale trzeba trafić idealnie w mózg albo zgodnie z zaleceniami jednym cięciem przeciąć główną arterię oraz rdzeń kręgowy a następnie wykonać małe cięcie na ogonie przyśpieszające usuwanie krwi.