Dzięki CRISPR być może uda się stworzyć pszenicę bezpieczną dla osób z celiaklią
Osoby cierpiące na celiaklię nie mają łatwego życia. Być może kiedyś się to co nieco zmieni -...
gEeK z- #
- #
- #
- 22
Osoby cierpiące na celiaklię nie mają łatwego życia. Być może kiedyś się to co nieco zmieni -...
gEeK z
Komentarze (22)
najlepsze
I po pierwsze: osoby z celiakią nie tolerują w ogóle glutenu, obniżenie jego zawartości (cokolwiek by to znaczyło) nie jest dla nich rozwiązaniem. Ale oprócz celiakii jest jeszcze trochę ludzi mających alergie na gluten. I dla nich obniżanie zawartości szkodliwych frakcji glutein to już duży postęp.
Problemem w
@foaa:
Moja rózowa też od kilku miesięcy nie je glutenu, ba nawet nie może mlecznych czy jajek. Tak jej wyszło z testów nietolerancji. Nietolerancja to nie jest żadna jeszcze poważna choroba, bardzo daaaaaleko do celiaki itd. Ale okazało się, że już po 2 miesiącach ustapiły prawie wszystkie bóle i niedogoności jakie miała. Ba podobnie uczyniła to znajoma, która starała się
@foaa:
To jest jedno i to samo, bo dieta bez glutenu prowadzi zazwyczaj, do lepszego zbilansowania (innymi słowy, strasznie ciezko jeśc #!$%@? na niej). A przedwe wszystkim na poczatku mniej zalega w tobie, bo przyspiesza metabolizm wg mnie.
Nawet to terraz sostuję przed zawodami, by zrzucić wagę bez wyrzeczeń na kilka dni przed startem :)
tylko legalne rośliny