Zgoda:o) Tyko jeszcze jedno z praktyki szczelne zamykanie kawy nie do końca rozwiązuje temat bo kawa musi "oddychać"m czyli wydalać nadmiar gazu. tzn jak zamkniesz w hermetycznym opakowaniu na 3 tygodnie kawę to będzie dramat zaraz po otwarciu dominująca nutą będzie zjełczały olej. Atmosfera ochronna to w kawie bajka bez pokrycia - kawa ulega samoistnej degazyfikacji i musi mieć wyjście na zewnątrz. Atmosfera ochronna ma sens kiedy coś jest 100% szczelne (
ehh będę ortodoksem kawa maks 14 dni od palenia z tymi 3 miesiącami to Ty przegiąłeś. Co do arabiki zgoda. arabika potrafi byc tańsza i bardziej kiepska od nie jednej przyzwoitej robusty. Ostatnio piłem robustę z Gwatemali [](https://swiezowypalana.pl/pl/p/Kawa-Gwatemala-Finca-Carolinas%2C-Fancy-Robusta/340) naprawdę świetny stosunek jakości do ceny. Kto w obecnych czasach pije 200 ml kawy na 8 łyżeczkach to już lepiej 8 espresso :)
@StandbyOn: Espresso 25-30 ml stąd 8 espresso. Nie twierdzę że po 2 tygodniach do wyrzucenia, twierdzę, że po 2 tygodniach wyczuć można pierwsze istotne zmiany w smaku; wyczuwalne, moim zdanie zwykle negatywne. Okres tygodnia lub 2 to stary wynalazek - już na dworach szlacheckich przedwojennej Polski paliło się kawę 1 raz w tygodniu- zajmowała się tym zwykle uwaga kawiarka( zawód wykonywany zwykle przez kobiety). Jeszcze się nie spotkałem z kawa która
@KaMaSo: niestety nic nie powiem w tym momencie, parzył mi ją znajomy jakoś rok temu i sprawą nie byłem jakoś super zainteresowany w tamtej chwili. Co do czasu przydatności kawy to wszystko zależy, jak ją przechowujesz itd. Jak kawa jest szczelnie zamknięta albo nawet zamknięta w atmosferze ochronnej to spokojnie do 6 miesięcy będzie smaczna. Nie twierdzę, że będzie smaczniejsza niż przez pierwsze paręnaście dni ale dalej będzie pijalna. Dużo zależy
Niestety dużo nieścisłości i wręcz nieprawd w tym materiale. O ile względy zdrowotne jak najbardziej są prawdziwe to w kwestii praktycznej już błąd na błędzie. Kawa najlepiej smakuje do 3 miesięcy po paleniu, 100% arabkia nie oznacza, że jest to arabika najwyższej jakości, kawa zmielona traci połowę swojego aromatu już po 15 minutach więc 7 dni z materiału to totalne przegięcie. stosunek kawy do wody jaki jest zalecany przez SCA to jakieś
Komentarze (8)
najlepsze