Kolejny raz filmik pokazuje Japończyka jak robi coś swoim sposobem, a ludzie zachwycają się tym i są pod wrażeniem japońskiej kultury, a prawda jest taka że ani to szybkie, ani dokładne.. i tak pod koniec użyła noża, więc mogła użyć noża od początku i po prostu rozciąć tą rybę..
@CichySzelestOka: Są gatunki ryb, w których wnętrzności znajdują sie bardzo blisko podbrzusza i sa bardzo delikatne i podatne na przecięcie podczas rozcinania skóry. Może wtedy dojść do rozlania żółci i ryba jest do wyrzucenia. Byc może sposób z filmu jest na to lepszy.
Ryba oskrobana byle jak i do tego pewnie dużo pozostałości w środku, bez rozcięcia ryby ciężko ją dokładnie oczyścić. Zresztą może ktoś mi wyjaśni tą dziwną modę podawania ryb z głową. Kurczaka nikt rozsądny z głową nie podaje.
@Ebol: Ryba z głową na talerzu prezentuje się bardzo dobrze i apetycznie, podobnie jak prosię pieczone z jabłkiem w pysku. Kurczak na talerzu razem z głową wyglądałby zwyczajnie dziwnie.
@atestowanie2: nie jestem fanem tego gdy moje jedzenie się na mnie patrzy, kurczak z głową nie wyglądał by dziwnie, kwestia przyzwyczajenia pewnie jak i w/w przypadkach. Dla mnie ryba z głową na talerzu i prosiak z głową, nie dość że wyglądają dziwnie to jeszcze kojarzą się z sadyzmem.
Czasami patrosze ryby i wiem że najważniejsze to nie rozwalić woreczka żółciowego w trakcie a sposób z pałeczkami ewidentnie wyciśnie jego zawartość jeszcze w środku ryby.Ale to takie moje spojrzenie na sprawę
Otoz gardziel / przelyk ryby w ten sposob usuwa sie z podbrzusza. Wiekszosc ryb na tak sztywny przelyk od glowy ze jego calkowite usuniecie z brzucha jest dosc trudne i trzeba roscinac az do skrzeli.
Dlaczego male naciecie jest istotne? Np. w celu przyrzadzenia ryby w soli, dosc popularne w Hiszpanii. Duza ilosc soli na blache, na to ryba/y i znowu przysypane duza iloscia soli. Przy
@monox12: Ogromnie praktycznie dlatego ze dziura jest minimalna i dopiero wtedy mozna rybe zrobic w soli. Metoda dosc popularna w Hiszpanie, blacha grubo wylozona sola, na nia ryba i znowu gruba warstwa soli. Jesli naciecie bedzie duze zapomnij.
@maxprojekt: To rozwal i ponacinaj rybe z kazdej strony, poloz na 1kg soli i potem przykryj kolejnym kg soli. Jak to zjesz to sam powtorze twoj eksperyment.
Komentarze (101)
najlepsze
@CichySzelestOka: TĘ rybĘ
Komentarz usunięty przez moderatora
@Sztejer: Musisz przyznać że dbałość o formę oznacza wysoką kulturę i to niezależnie jak bardzo byłaby pokręcona.
Otoz gardziel / przelyk ryby w ten sposob usuwa sie z podbrzusza. Wiekszosc ryb na tak sztywny przelyk od glowy ze jego calkowite usuniecie z brzucha jest dosc trudne i trzeba roscinac az do skrzeli.
Dlaczego male naciecie jest istotne? Np. w celu przyrzadzenia ryby w soli, dosc popularne w Hiszpanii.
Duza ilosc soli na blache, na to ryba/y i znowu przysypane duza iloscia soli. Przy