Dlaczego zapomnieliśmy o miedzianych naczyniach?
Ostatnio na każdym kroku słyszymy o bardzo modnym trendzie używania przedmiotów wykonanych z miedzi tj. biżuteria, naczynia, kubki, garnki, oświetlenia. Bardzo gorąco namawiam do przejścia na miedź. Musisz powyrzucać z kuchni plastik i inne dziwne tworzywa. Pozostaw szkło i miedź.
krzysiekciekawy z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 2
Komentarze (2)
najlepsze
Z tego samego powodu co unikanie cyny, żelaza i aluminium.
Miedź reaguje z kwaśnymi potrawami, a sole które w ten sposób powstają nie są zbyt zdrowe.
Na przykład octan miedzi i chlorek miedzi, są bardzo szkodliwe.
Ten pierwszy używany jest nawet jako środek do trucia niektórych owadów a powstaje poprzez korozję miedzi w obecności kwasu octowego.
Poza tym potrawa trzymana w miedzianym naczyniu traciła by niektóre potrzebne