To moje notatki, jednak już mocno pomijając motywy spiskowe. Miażdżyca prowadzi do zawału, z powodu zatkania blaszka miażdżycowa tętnic.
Ciekawostka: umieralność statystyczna ludzi z podwyższonym i normalnym poziomem cholesterolu jest taka sama. Uważa sie ze cholesterol o poziomie 200 to powód do leczenia go. Ustanawia sie ostatnio ze poziom 190 - 170 jest tym ryzykiem. Najnowszy hit, to wynajdywanie podwyższonego poziomu cholesterolu u dzieci.
Cholesterol leczy sie statynami, które niszczą koenzym q10.
To co mówi Zięba to oczywista nieprawda. Nawet zwolennicy diety Paleo (żadni tam "vege-faszyści" tylko pro-mięsnę chłopaki) wypowiadają się w swoich publikacjach o cholesterolu jako przyczynie miażdżycy:
Optimal low-density lipoprotein is 50 to 70 mg/dl: Lower is better and physiologically normal
"Randomized trial data suggest atherosclerosis progression and coronary heart disease events are minimized when LDL is lowered to <70 mg/dl."
@DamianParol: blaszka miażdżycowa zrobiona jest z przede wszystkim wapnia (budowa jest identyczna z budową kości) i to zwapnienie powoduje stan zapalny i zwężenie światła tętnicy, w efekcie zator. Organizm używa cholesterolu do walki ze stanami zapalnymi, do zatykania mikrouszkodzeń i to dlatego cholesterol w pojawia się w blaszce miażdżycowej. Zmniejszanie poziomu cholesterolu nie zmniejsza ryzyka miażdżycy bo nie ma nic wspólnego z jej powstawaniem, gdyby bylo inaczej ludzie ktorzy mają niski
@zcaalock: Ten link to abstrakt ogromnej pracy, musisz tylko znaleźć lub kupić PDF
Zwapnienie tętnic jest kolejny etapem. I żeby do niego doszło musi między innymi do odkładania się cholesterolu. Badanie, które wrzuciłeś jest interesujące, ale w żaden sposób nie popiera tego co mówisz.
Szkoda, że ten prowadzący Janusz, to również taki Janusz tematów, które porusza pan Jerzy. Nie padło żadne konstruktywne pytanie, ciągle powtarzał, że to żyły się zatykają i tylko powtarzał słowa Jurka w przestawionym szyku.
Mam takie pytanie do ekspertów. Gdzie w takim razie znajduje się cholesterol z tłuszczami nasyconymi i dlaczego nie jest wysyłany akurat do tworzenia tej blaszki cholesterolowej w uszkodzonych tętnicach? No bo chyba istnieje taki cholesterol "z tłuszczów zwierzęcych",
Obejrzałem wszystkie 7 odcinków. Ciężko odnieść się do całości ale kilka wniosków jest bardzo interesujących i słusznych. M.in. redukcjonistyczne podejście do leczenia chorób tj specjalista leczy dany organ, a nie zwraca często uwagi na inne, być może sam nie jest do końca wyedukowany pod tym kątem i przede wszystkim nie bierze się zazwyczaj pod uwagę żywienia jako ważnego czynnika. Zamiast leczyć przyczyny mamy leczenie punktowe i objawowe. Wniosek z tego jest taki
@DamianParol: Ten Pan jest ich przedstawicielem. W dodatku robi na tym kasę. To tak zanim zaczniecie brać na poważnie wszystkie jego opinie. Mnie najbardziej rozbawił jego tekst na blogu dot. szkodliwości jaj. Zawsze podpiera się badaniami, które w dietetyce są często sprzeczne.
Dodam, że sam jestem na żywieniu wysokotłuszczowym, czuję się lepiej, nie mam zawrotów głowy, bólów serca (a zdarzały się), przeszła mi alergia na kurz i roztocza, poprawiłą się
Dopóki nie zdamy sobie sprawy że miażdżyca jest spowodowana wieloma różnymi czynnikami i substancjami niekorzystnymi przy jednoczesnym braku innych substancji korzystnych produkowanych w naszym organizmie a nie jak medycyna by chciała tylko jednego czynnika to nie zrozumiemy przyczyny jej tworzenia.Ja mam swoją teorię w której przyczynę odnajduję w tym że z wiekiem starzejemy się i dochodzi do niewydolności narządów co skutkuje zachwianiem równowagi.Najciekawsze jest to że mamy częściowy wpływ na spowolnienie starzenia
Co to za kluczowanie w ogóle jest? Mają dość dobre światło w studio, a przy szerokim kadrze momentami "nadżerki" widać. Mikrofony przypięte za nisko, w dodatku na odp@!%#$% się... rozumiem, jakby ktoś budżetu nie miał, ale tu jest na odp@!%#$% się zrobione :)
Komentarze (54)
najlepsze
Ciekawostka: umieralność statystyczna ludzi z podwyższonym i normalnym poziomem cholesterolu jest taka sama. Uważa sie ze cholesterol o poziomie 200 to powód do leczenia go. Ustanawia sie ostatnio ze poziom 190 - 170 jest tym ryzykiem. Najnowszy hit, to wynajdywanie podwyższonego poziomu cholesterolu u dzieci.
Cholesterol leczy sie statynami, które niszczą koenzym q10.
Optimal low-density lipoprotein is 50 to 70 mg/dl: Lower is better and physiologically normal
Zwapnienie tętnic jest kolejny etapem. I żeby do niego doszło musi między innymi do odkładania się cholesterolu. Badanie, które wrzuciłeś jest interesujące, ale w żaden sposób nie popiera tego co mówisz.
Mam takie pytanie do ekspertów. Gdzie w takim razie znajduje się cholesterol z tłuszczami nasyconymi i dlaczego nie jest wysyłany akurat do tworzenia tej blaszki cholesterolowej w uszkodzonych tętnicach? No bo chyba istnieje taki cholesterol "z tłuszczów zwierzęcych",
@DamianParol: Ten Pan jest ich przedstawicielem. W dodatku robi na tym kasę. To tak zanim zaczniecie brać na poważnie wszystkie jego opinie. Mnie najbardziej rozbawił jego tekst na blogu dot. szkodliwości jaj. Zawsze podpiera się badaniami, które w dietetyce są często sprzeczne.
Dodam, że sam jestem na żywieniu wysokotłuszczowym, czuję się lepiej, nie mam zawrotów głowy, bólów serca (a zdarzały się), przeszła mi alergia na kurz i roztocza, poprawiłą się