GMO na ratunek oceanom: drożdże wyprodukują kwasy omega-3 [ENG]
Ciekawy artykuł, również o tym jak wyglądają obawy co do GMO, co nimi kieruje, jak myślą naukowcy sceptyczni co do GMO, gdzie leżą potencjalne zagrożenia ale i gdzie są zalety. W komentarzach - streszczenio-tłumaczenie.
Sierkovitz z- #
- #
- 6
Komentarze (6)
najlepsze
Naukowcy firmy DuPont wyprodukowali drożdże zdolne do produkcji kwasu omega-3, który do tej pory był dostępny w ilościach przemysłowych dzięki połowowi ryb.
Jaka jest wasza reakcja na tą wiadomość, że organizm modyfikowany genetycznie może pomóc chronić środowisko i jednocześnie poprawiać nasze zdrowie? "Super, kolejny raz dzięki nauce żyje się nam lepiej" czy "O nie - kolejna nieprzetestowana technologia od firmy pragnącej zysku niezależnie od naszego dobrobytu"?
W innych słowach - gdzie
Z drugiej strony barykady, Mike Saltzberg z DuPonta, jeden z twórców drożdży, twierdzi, że ryzyko związane z nimi jest niewielkie. Drożdże są hodowane w zamkniętych kadziach i potrzebują do życia witaminy B1 (tiaminy), której nie znajdą w środowisku naturalnym.
Oczywiste pytanie jakie zadaje sobie w takim wypadku konsument to: Czy to jest dla mnie