Witam.
Moje pierwsze gotuj z wykopem i mój pierwszy w pełni przeze mnie stworzony wykop. Proszę o wyrozumiałość. :)
Chciałbym się z Wami podzielić przepisem na duszoną kapustę pekińską mojego autorstwa.
Jedzonko pożywne, nie wymaga dużo pracy i umiejętności kulinarnych. Jako że sam (jeszcze) jestem studentem, jest też dość budżetowe.
Składniki: 2x kapusta pekińska, kiełbasa, boczek (150g), pieczarki (nie było w kauflandzie i dodałem tylko te, które wysępiłem od współlokatorki - polecam dodać więcej :D ), 2x cebula, 4 ząbki czosnku, papryczki peperoni (dałem 2x zieloną i 2x czerwoną), papryka czerwona sos ze słoika słodko-kwaśny (kto ma ochotę zrobić samemu, polecam. Ja poszedłem na łatwiznę.), olej, sól, czosnek granulowany, pieprz, jakieś dodatkowe przyprawy wedle upodobań - sam dodałem jeszcze zioła prowansalskie, suszone pomidory z bazylią, chilli i paprykę słodką.
- Myjemy warzywka.
- Kroimy cebulę i czosnek - wrzucamy na patelnię z olejem.
- Kiedy cebula się zeszkli, przekładamy ją z patelni do dużego gara.
- Kroimy boczek i kiełbasę - wrzucamy na patelnie (nie trzeba myć po cebuli, a tłuszczyk i tak wytopi się jeszcze z boczku, nic więc nie dodajemy). Podsmażamy i wrzucamy do gara z cebulą (jeszcze nic z nim nie robimy, stoi sobie grzecznie i czeka na swoją kolej).
- Kroimy pieczarki i wrzucamy na patelnię. Tak jak napisałem wyżej, sugeruję większą ich ilość. Jak się zrobią - do gara.
- Kroimy papryki i wrzucamy na patelnię. Zrobione... Lądują w garze.
- Kroimy kapustę pekińska i wrzucamy do gara. Odpalamy mały płomień, gotujemy pod przykryciem i czekamy aż kapusta puści soki - jej objętość znacznie się wtedy zmniejszy. W moim wypadku dwie kapusty musiałem rozłożyć na 5-6 wrzutów do garnka.
- Mieszamy, dodajemy kapustę, dodajemy przyprawy wedle upodobań.
- Po dodaniu ostatniej porcji kapusty, wlewamy sos słodko-kwaśny i gotujemy.
(10.) Można zrobić 'zasmażkę' z mąki i masła, żeby zagęścić naszą potrawę. Ja tego nie robiłem, bo już sama perspektywa zjedzenia całego tego garnuszka do Sylwestra mnie przeraża. ;)
Koniec. Smacznego. :)
Potrawa łatwa, tania i sycąca.
Przybliżony koszt:
-kiełbasa 3,5 zł
-papryka czerwona 1,3 zł
-papryka peperoni 6 zł
-boczek 3 zł
-kapusta pekińska 3,5 zł
-sos słodko-kwaśny 3 zł
-cebula 0,7 zł
-przyprawy, czosnek, olej, pieczarki - max. 4-5 zł
całość: około 25 zł za cały garnek sytego jedzonka. :)
PS Jeśli chcecie, mogę wrzucić przepis na pyszne tortille robione w całości przeze mnie (placki i sos również), lub jakieś inne próby kulinarne.
PPS Nie mam pomocnika. Przesyłam zamiast tego zdjęcie jeża, którego ostatnio spotkałem w parku.
Komentarze (60)
najlepsze
Przecież jak ktoś chce, może zamienić na coś z wyższej półki. Nie widzę problemu. :)
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Co to za model klawiatury?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Eintopf
Trzyma się już jakieś 3 lata, pisze się bardzo wygodnie. :)
bardzo, bardzo dobre, idealnie zastępuję smak młodej kapusty.
Niestety młoda kapusta dobra jest tylko w okresie maj-czerwiec, później już jest taka jakaś twarda :)