Chmiel na etykiecie piwa
Nie jest to wykop o czymś co znalazłem w internecie, ale o czymś czego od dłuższego czasu nie mogę znaleźć nigdzie. Zamieszczam go, bo może ktoś z wykopowiczów pracuje w branży i orientuje się w temacie. Dlaczego na etykietach piw produkowanych w polsce, nie ma w składzie chmielu? Czy producenci faktycznie go nie używają, czy jest inna przyczyna?
w.....i z- #
- #
- #
- #
- #
- 140
Komentarze (140)
najlepsze
@dobry05 w piwach pilsnerskich (czyli całkiem sporo polskich) bodajże jest 4 krotna dawka chmielu niż w normalnych ale wiadomo, każde piwo ma inną recepturę.
a propo tematu, mnie zastanawia np. taki majonez babuni - tradycyjna receptura od 300lat, czy moje prababcie też dodawały Exxx do majonezu ?
Jest duża szansa, że dodawały do jedzenia np. E100, E101, E140, E160c, E236, E260, E300, E406, E410, E411, E440, E441, E500, E901 - tylko nie miały pojęcia, że 100 lat później Komitet Naukowego Technologii Żywności Unii Europejskiej nada tym wszystkim substancjom jakieś numerki.
Dziękuję!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfa-kwasy
pozyskiwanych w procesie ekstrakcji nadkrytycznym CO2 szyszek chmielowych
http://www.ins.pulawy.pl/PL/index.php/content/view/140/150/
Nawiasem mówiąc, polecam; znakomite piwo.
Chmiel dodaje się najczęściej w postaci ekstraktu albo granulatu. Dlaczego go nie ma na etykiecie - nie wiadomo. Może dlatego, że jest traktowany jako dodatek, a nie składnik?
Żeby skosztować prawdziwego PQ trzeba jechać do Pragi.
Małe butelki też są w sprzedaży, na pewno w Piotrze i Pawle, bo akurat to mam przed domem;)
Zwierzyniec.. od jakiegoś czasu nie piłem, ale jeszcze niedawno smakował mi bardzo ze względu na słodkawo-miodowy posmak. A zawsze w tych butelkach 0,33 z długą szyjką jest smaczniejszy :D
kiedyś jeszcze z lubelskich browarów Zwierzyniec był dobry, ale coś ostatnio się popsuł strasznie :/