@zapa9: Taki kamień wchłania wilgoć z ciasta i sprawi, że chleb będzie lepiej wypieczony i bardziej chrupiący :) Dodatkowo kamień odpowiednio nagrzany (30 minut przed pieczeniem powinien się już grzać) sprawia, że w piekarniku panuje mikro klimat podobny do tego jaki panuje w piecu chlebowym :) Ja na takim kamieniu piekę także pizzę, wychodzi fajna cieniutka, bez kamienia taka nie wychodziła.
@sztudynt: Chłopie, wyluzuj, masz dobre podejście do życia ale powinieneś troche odpuścić, momentami to wygląda jakbyś więcej energii wkładał w wytykanie całemu światu błędów niż w robienie tego co właściwe. Ludzi żyjący w zgodzie z natura zazwyczaj #!$%@? duży dystans, pewien wewnętrzny spokój, Tobie momentami chyba tego brakuje. Tak jakby pod przykrywką człowieka z pozytywnymi ideami drzemał jakiś egocentryk. Mówie to na podstawie Twoich wypowiedzi i kilku wpisów, może sie myle.
@sztudynt: Zaczęliście wypowiedź o tym, że popiół może być radioaktywny. Ja potwierdziłem, że wszystko jest radioaktywne, ale nie wszystko stanowi zagrożenie dla człowieka.
Jak się "wypieka chleb" na zewnątrz to praktycznie żadnego zagrożenia nie ma tlenkiem węgla. Napisałem tylko, że CO jest większym zagrożeniem niż rzekome promieniowanie.
Proszę o konkretne przykłady takich pierwiastków, sytuacje w których przeciętny zjadacz chleba może się z nimi zetknąć a w efekcie tego doznać uszczerbku na zdrowiu.
Uważałbym tutaj, aby rozpalić ogień tak, aby nastąpiło pełne spalanie, bo gdy nie dostarczymy dużo tlenu może dojść do półspalania i można od tego bardzo szybko
Ryż biały _800g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.
PRZYPRAWY TO:
Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.
Poprosiłem moją ukochaną partnerkę, aby napisała coś więcej na temat pieczenia chleba żytniego na swojskim zakwasie. Na domiar wszystkiego chleb ten Ola piecze właśnie w tej prymitywnej konstrukcji zwanej "piec rakietowy". Poprosiłem ją również, aby zważyła ilość nagromadzonego popiołu powstałego w trakcie pieczenia dwóch bochenków chleba oraz ciasta.
O tym wszystkim każdy zainteresowany może przeczytać pod adresem:
@kais3r: nie miałem na tyle odwagi, żeby zrobić zakwas sam (podobno strasznie potrafi cuchnąć jak się kisi). Za to stosowałem jako domieszkę do chleba żurku w słoiku. Nie pamiętam producenta, ale w składzie była tylko mąka żytnia - bez czosnku. Miksowałem kilka łyżek żurku z ciepłą wodą, łyżką miodu i drożdżami i zostawiałem żeby drożdże "ruszyły. Po godzince mąka i reszta wody. Taki mój zastępnik zakwasu ;)
W pierwszej części zauważyłem poślizg dźwięku względem video. Odnośnie treści samego filmu, muszę przyznać, że to nic nowego widziałem wiele temu podobnych, jednak to chyba jeden z niewielu który powinien dotrzeć do większej części ludzi, którzy mają ochotę trochę trzeźwiej i
@Leonurus: tu mnie masz. Ale jak widzę jakiegoś typa, który buduje piece, piecze chleb, nie je mięsa, a do tego wk###iają go autostrady i wszystko to, co nie pasuje do jego wizji świata, to zwyczajnie mnie on wk###ia. Nietolerancyjna gnida ze mnie :)
Oboje wiemy, że człowiek z natury jest sam w pełni samowystarczalny i nie jest "kaleką", który nie potrafi sam zadbać o własne jedzenie, lekarstwa, schronienie i wszystko co natura oferuje nam kompletnie za darmo.
Oczywiście - daje, ale na poziomie niewystarczającym. Albo wystarczającym do wegetacji w porównaniu do współczesnych oczekiwań. Popieram natomiast pomysł z zakupem terenu (samodzielna uprawa na trochę większą skalę). Wtedy na własnej skórze można się przekonać, dlaczego
Komentarze (62)
najlepsze
źródło: comment_QkWioGzcaIUMgFFzavR3vu2ynpyihMac.jpg
Pobierzhttp://www.rocketworks.org/products/
źródło: comment_M0M6ZeTndxPLXh9taULAcTxJBUFMd3bd.jpg
Pobierz#grammarnazi
Jak się "wypieka chleb" na zewnątrz to praktycznie żadnego zagrożenia nie ma tlenkiem węgla. Napisałem tylko, że CO jest większym zagrożeniem niż rzekome promieniowanie.
Dziękuję za informacje z zakresu promieniowania pierwiastków.
@dociekliwyobserwator:
Proszę o konkretne przykłady takich pierwiastków, sytuacje w których przeciętny zjadacz chleba może się z nimi zetknąć a w efekcie tego doznać uszczerbku na zdrowiu.
ZNALAZŁAM TEŻ INNY CIEKAWY PRZEPIS.
___________________________________________________________________________________________________________________
CHLEB RYŻOWY-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥
7.TEMAT.
CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA RYŻOWEGO-IRL (MINI CHLEBKI). *****
SKŁADNIKI:
Ryż biały _800g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.
PRZYPRAWY TO:
Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.
UGOTOWANY
Próbowałeś piec chleb na zakwasie? ;)
@zapa9:
Poprosiłem moją ukochaną partnerkę, aby napisała coś więcej na temat pieczenia chleba żytniego na swojskim zakwasie. Na domiar wszystkiego chleb ten Ola piecze właśnie w tej prymitywnej konstrukcji zwanej "piec rakietowy". Poprosiłem ją również, aby zważyła ilość nagromadzonego popiołu powstałego w trakcie pieczenia dwóch bochenków chleba oraz ciasta.
O tym wszystkim każdy zainteresowany może przeczytać pod adresem:
http://ola1985.blogspot.com/2013/11/chleb-zytni-razowy-na-zakwasie.html
pozdrawiam serdecznie
seweryn
Pierwszą i drugą część można zobaczyć na YouTube
http://youtu.be/NdJh5PUebJg /CZĘŚĆ I
http://youtu.be/AMaoWTE8X8g /CZĘŚĆ II
W pierwszej części zauważyłem poślizg dźwięku względem video. Odnośnie treści samego filmu, muszę przyznać, że to nic nowego widziałem wiele temu podobnych, jednak to chyba jeden z niewielu który powinien dotrzeć do większej części ludzi, którzy mają ochotę trochę trzeźwiej i
Oczywiście - daje, ale na poziomie niewystarczającym. Albo wystarczającym do wegetacji w porównaniu do współczesnych oczekiwań. Popieram natomiast pomysł z zakupem terenu (samodzielna uprawa na trochę większą skalę). Wtedy na własnej skórze można się przekonać, dlaczego