Jako, że od dawien dawna chodzi za mną gulasz po węgiersku z plackami ziemniaczanymi, postanowiłam sobie dzisiaj dogodzić modyfikacją tej zacnej potrawy. Wyszło tak trochę bardziej po mojemu, niż po węgiersku, ale na pewno kaloryczność podobna i obecność papryki obowiązkowa. Potrawą z tego przepisu na pewno najedzą się dwie głodne osoby.
Potrawę zacząć należy od przygotowania marynaty, w której umieszczamy pokrojone w paski mięso ( u mnie wieprzowina) najlepiej na kilka dobrych godzin, żeby stało się bardziej aromatyczne.
Marynata:
* Olej
* 3 ząbki czosnku pokrojone w drobniutką kostkę
* Mielona papryka słodka
* Mielona papryka ostra
Gulasz:
* 30 dag mięsa wieprzowego z marynatą
* Papryka czerwona
* 10 dag serka Mascarpone
* 2 łyżki masła
* Sól, pieprz do smaku
Placki ziemniaczane:
* 50 dag ziemniaków
* Cebula
* Jajo
* Pół szklanki mąki
* Sól, pieprz do smaku
Rozpoczynamy od przyrządzenia gulaszu. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i podsmażamy chwilę (jednak nie za długo, żeby drobiny czosnku się nie przypaliły). Następnie na osobnej patelni podsmażamy na masełku pokrojoną w paski paprykę.
Po 5 minutach dorzucamy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i dolewamy kapkę wody. Teraz całość musi się chwilę podusić. Po 10- 15 minutach dodajemy serek Mascarpone i jeszcze chwile pozostawiamy wszystko razem na malutkim ogniu.
Ziemniaki i cebulę ścieramy na drobną papkę. Młode ziemniaki mają w sobie dużo wody, dlatego warto je po starciu przecisnąć przez gazę. Im mniej zostanie wody, tym będą bardziej chrupiące i kruche po usmażeniu będą placuszki. Do startej papki dodajemy sól, pieprz, jajo i tyle mąki, żeby się odrobinę zagęściło (ale bez przesady).
Na rozgrzanej oliwie formujemy placki- ich wielkość zależy od sposobu podania. Na dole prezentuję dwa takie sposoby.
Forma podania zakładająca, że gulasz będzie wypływał ze środka ogromnego placka złożonego na pół:
Forma podania zakładająca, że gulasz będzie umieszczony na małych plackach:
Smacznego!
Komentarze (61)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora