@Ricken: zanim dodasz komentarz poczytaj proszę moje odpowiedzi na pytania. Jak zauważysz to nie, nie dałem się w to wciągnąć... chociaż pracowałem tam dwa lata to może :]
@Michaelangello Czy jeśli miałeś ochotę napić się kawy to mogłeś ją sobie bez problemów zrobić? Czy były na przykład jakieś ograniczania co do ilości dziennie, dodatków, itd.?
@sopel30: nie, teoretycznie można pić kawę tylko na przerwie, ale uwierz mi, że jak wchodziłem do kawiarni o 6.20 nad ranem to było pierwsze co z kumplem robiliśmy. Ogólnie brak ograniczeń, ale po pewnym czasie najbardziej zaczyna Ci smakować woda :)
Mianowicie...podobnosz to jest tak zajebiście modny lokal że o ja Cię! ;) I tutaj moje pytanko, jak zachowuje się ktoś kto przyszedł tam "bo tak jest modnie"? Przychodzi zamawia kawę, rzuca tablet na stolik i coś "tworzy" ? :D
Pytam bo np. kumpel pracujący w sklepie outdoorowym ma sporo takich pozerów :)
A drugie to: co wg. Ciebie przyczyniło się do tego, że Starbucks stał
@hans_kloss: Niestety tak- od razu patrzysz na ludzi odpalających "fejsunia" i robiących "check in" w Starbuniu. Trochę to smutne. Dużo ludzi odpala jeszcze CADa bądź Photoshopa i po prostu pracują.
Dlaczego Starbucks modny? Może dlatego, że zawsze lubiliśmy ikony amerykańskiej kultury. Trochę tu wychodzi nasza zaściankowość.
1. nie ma. Natomiast wybacz- jeśli widzę kogoś z konkurencji fotografującego menuboardy to mnie szlag trafia i delikatnie wypraszam.
2. Bo jej nie ma. Niestety oferta Stanów a nasza oferta to dwa różne światy, szkoda bo gdyby to dobrze zorganizować byłoby naprawdę nieźle. Ogólnie rzecz biorąc wchodząc w Joint Venture z Amrestem korzystamy też z ich magazynów i ichniejszych dostawców. Dlatego Starbak to takie kawowe KFC
Starbucks szczyci sie tym ze wspiera akcje fair trade. czy kawa ktora kupujecie do dalszego podawania, przychodzi w paczkach oznaczonych logo tej akcji? jezeli tak, to jaki procent kawy? chcialbym wiedziec jaki procent to PR, a jaki to rzeczywiste wspieranie tej mocno naciaganej akcji.
@soulrebel: kawa Fair Trade to w dużej mierze Espresso Roast, z którego robi się praktycznie wszystkie napoje (Latte, Cappucino itd). Tej kawy Starbucks kupuje najwięcej- ok 85% całego zakupu dlatego ok 90% kawy kupowanej przez starbucks ma fair trade ;)
1.Najczęściej sprzedaje się Caramel Macchiatto czyli kawę z syropem waniliowym i karmelem na mlecznej piance. Wszystko zależy od sezonu i od... gościa który stoi na kasie. Bo często nawet jeśli masz na coś ochotę to on tak zakręci, że weźmiesz co innego. Sam tak robiłem.
2. Najmniejsza marża jest na ciastach i caistkach.
@pandeiro: Tak, niestety. Standardy są tam wszędzie- może i jest to klucz na to, żeby wszędzie było tak samo. Oczywiście gdzie 1000 standardów tam 1000 sposobów na ich ominięcie ;]
spotkałeś się z przypadkiem, że karta podarunkowa nie działała? bo mi ostatnio pani przy kasie powiedziała, że nie może jej odczytać i widocznie rozmagnesowałem...
Komentarze (277)
najlepsze
Mianowicie...podobnosz to jest tak zajebiście modny lokal że o ja Cię! ;) I tutaj moje pytanko, jak zachowuje się ktoś kto przyszedł tam "bo tak jest modnie"? Przychodzi zamawia kawę, rzuca tablet na stolik i coś "tworzy" ? :D
Pytam bo np. kumpel pracujący w sklepie outdoorowym ma sporo takich pozerów :)
A drugie to: co wg. Ciebie przyczyniło się do tego, że Starbucks stał
Dlaczego Starbucks modny? Może dlatego, że zawsze lubiliśmy ikony amerykańskiej kultury. Trochę tu wychodzi nasza zaściankowość.
2. Green Tea Frapuccino - dlaczego dostanie jej u nas graniczy z cudem?
1. nie ma. Natomiast wybacz- jeśli widzę kogoś z konkurencji fotografującego menuboardy to mnie szlag trafia i delikatnie wypraszam.
2. Bo jej nie ma. Niestety oferta Stanów a nasza oferta to dwa różne światy, szkoda bo gdyby to dobrze zorganizować byłoby naprawdę nieźle. Ogólnie rzecz biorąc wchodząc w Joint Venture z Amrestem korzystamy też z ich magazynów i ichniejszych dostawców. Dlatego Starbak to takie kawowe KFC
Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi.
2. Na czym macie najmniejszą "przebitkę" tj. marżę? (tutaj już padło pytanie na co jest największa)
1.Najczęściej sprzedaje się Caramel Macchiatto czyli kawę z syropem waniliowym i karmelem na mlecznej piance. Wszystko zależy od sezonu i od... gościa który stoi na kasie. Bo często nawet jeśli masz na coś ochotę to on tak zakręci, że weźmiesz co innego. Sam tak robiłem.
2. Najmniejsza marża jest na ciastach i caistkach.