Poniżej prezentuję przepis na kruche grzybki muchomorki z nadzieniem z masy karpatkowej. Nie będzie łatwo ani przyjemnie. Będzie nużąco i trudno. Ale efektownie. Deser ten jest wzbudzaczem ‘ochów’ i ‘achów’ u potencjalnych konsumentów. Jest również dość smaczny.
Przygotować należy:
* 0,5 mąki
* Szklanka kwaśnej śmietany
* Kostka margaryny
* Surowe białko z jajka
* Saszetka budyniu śmietankowego
* Półtorej szklanki mleka
* Kostka masła
* Pół szklanki/ szklanka cukru pudru
* Polewa czekoladowa (gotowa, albo z 3 łyżek gorącej wody, 3 łyżek cukru pudru, 3 łyżek kakao i 100 gram masła)
* Dwie łyżki maku
* Opcjonalnie trochę lukru, aby z borowników powstały muchomory
Pomoce kuchenne: Foremki, kubek, kieliszek, blacha, stolnica, wałek, mikser, miska
Pichcenie rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Zagniatamy więc razem mąke, śmietane margraynę:
Kiedy wyjdzie nam lepiąca się w łapkach jednolita kulka, należy ją odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Grzybka będziemy komponować z trzech osobno pieczonych części.
Aby stworzyć kapelusz należy odciąć spory kawałek ciasta i potraktować go wałkiem, spłaszczając na grubość około 3 milimetrów. Wydrążamy kubkiem kółka i oblepiamy od zewnętrznej strony wysmarowane tłuszczem foremki:
Następnie wałkujemy ciasto na nieco cieńszy placek i wykrawamy foremką krążki, z których kieliszkiem wykrawamy środek:
Ostatnią część grzybka stanowi trzonek. Należy uformować z ciasta rulonik i pokroić go na 5 centymetrowe kawałki. Następnie jeden z krańców posmarować białkiem i posypać makiem:
Wszystkie części należy piec w temperaturze 200*C aż do zarumienia (średnio 20 minut). Najlepiej posegregować je typami, bo trzonki pieką się najdłużej, a blaszki najkrócej. Jednak za pierwszym razem można upiec razem pare gotowych zestawów, aby sprawdzić, czy nasz sposób przygotowania jest odpowiedni:
W tak zwanym między czasie robimy budyń i odstawiamy do ostudzenia. Następnie miksujemy z miękkim masłem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowujemy polewę i maczamy w niej zewnętrzną częścią każdy kapelusz. Odstawiamy do przeschnięcia:
Nadziewamy kapelusz masą karpatkową, przykrywamy blaszką i wkładamy trzonek do dziurki:
Grzybki są w zasadzie gotowe. Można je udekorować według uznania:
Smacznego!
Komentarze (50)
najlepsze
a oto lista wybranych wykopów, tak gwoli przypomnienia :)
http://www.wykop.pl/ramka/1087715/gotuj-z-wykopem-grecka-uczta-przepis-na-musake/
http://www.wykop.pl/link/1088763/gotuj-z-wykopem-banoffee/
http://www.wykop.pl/ramka/1102251/szyneczka-gotowana-w-coca-coli/
http://www.wykop.pl/ramka/1089761/gotuj-z-wykopem-original-pan-pizza-ala-pizza-hut/
http://www.wykop.pl/ramka/1095921/gotuj-z-wykopem-smazone-chlebowe-pierozki-z-mozarella/
http://www.wykop.pl/ramka/1078831/gotuj-z-wykopem-kurczak-z-pomaranczami-w-sosie-barbecue/
http://www.wykop.pl/ramka/1085883/gotuj-z-wykopem-cz-1-piers-na-slodko-zlote-runo-i-indyk-w-sosie/
http://www.wykop.pl/ramka/1086441/gotuj-z-wykopem-albo-polski-survival-dzikie-polskie-rosliny-jadalne/
http://www.wykop.pl/ramka/958439/gotuj-z-wykopem-zapiekanka-ziemniaczana/
http://www.wykop.pl/ramka/1079467/salatka-grecko-cesarska/
http://www.wykop.pl/ramka/1000287/gotuj-z-wykopem-kurczak-w-pomaranczach/
http://www.wykop.pl/ramka/978137/gotuj-z-wykopem-domowe-nugetsy-w-panierce-z-krakersow/
http://www.wykop.pl/ramka/746765/gotuj-z-wykopem-piwo/
niniejszym dziękuję wszystkim autorom za świetne przepisy :)
@GraveDigger: Jadalne! Najpierw trzeba zdobyć zaufanie (;
Przypadek? Nie sądzę.