Wpis z mikrobloga

Czy zgadzasz się z tezą, że Konfederacja rozpadnie się po następnych wyborach, gdyż frakcja Korwinistyczna będzie wolała współtworzyć rząd z KO-PL2050-KP zamiast z PiSiorami?
#polityka #konfederacja #4konserwy #neuropa

Tak czy nie

• Tak 15.4% (8)
  • Nie 84.6% (44)

Oddanych głosów: 52

• 9
  • Odpowiedz
@rwL_: Korwin zawsze będzie chciał być niezależny, choćby miał mieć ten 1%, bo on zarabia na kucach w ten sposób. Już nie raz jego partia i struktury upadały, a potem to wszystko na nowo tworzył.
  • Odpowiedz
@rwL_: Mi się wydaje, że oni po prostu będą jak afd nikt nie będzie chciał koalicji jeśli nie jest potrzebna tak samo oni nie będą chcieli. Braun jest za bardzo #!$%@? na reszte sejmu, jest zgrzyt u narodowców (i #!$%@? dobrze) Bosak się trochę ogarnął i pewnie do pisu nie poleci. W przyszłym sejmie z sondaży wynika, że mogą ogarnąć około 30 mandatów w takim wypadku może ktoś przejść do
  • Odpowiedz
@Trixie: @TenTypZez: @KalashnikovMirasnikov:

A mi się wydaje, że przy obecnym rozkładzie sił rozpad Konfy na dwie frakcje jest bardzo prawdopodobny. SolPol z Ruchem Narodowym delikatnie się miziają po jajach już od jakiegoś czasu, a dla PiSu jest to ostatnia deska ratunku aby utrzymać władze, ALE - Konfa to nie tylko narodowcy. I tutaj Korwiniści mógliby wejść cali na biało i się takiej koalicji przeciwstawić. ( ͡
  • Odpowiedz
@rwL_: Ale Korwin bez narodowców już nie istnieje. Zauważ, że jego myśli nigdy nei wystarczały na przejście progu. Dopiero jak postawili w 100% na antylewactwo i wszystko inne z RN, to mają 10%. Z resztą są już na tyle skompromitowani, że prędzej PO ugada się z narodowcami, niż z Korwinem, co też sugerowali Tusk i Sikorski.
  • Odpowiedz
@rwL_: nic nie pisałem, że rozpad nie jest możliwy. To nie byłoby pierwsze rodeo janusza, natomiast faktem jest to, że na pewno on będzie główną głową w następnej swojej partii i do żadnej koalicji by nie dołączył, gdzie nie był by decydentem. A co do reszty, to tego nie skomentuje, żeby korwin miał jakieś pieczenie, to musiałby przejść samodzielne przez próg, co jest niewykonalne. Nawet z narodowcami jest to trudne
  • Odpowiedz
@TenTypZez:

Ale Korwin bez narodowców już nie istnieje. Zauważ, że jego myśli nigdy nei wystarczały na przejście progu.

No nie, do parlamentu europejskiego raz się udało, to po pierwsze. Po drugie otarli się o samodzielne wejście do sejmu, gdzie Ruch Narodowy cały czas w tym czasie miał jakieś 0-2% poparcia. To Korwin uratował narodowców, nie odwrotnie - a to, że obecnie w Konfie raczej narodowcy wiodą prym to już inna kwestia. Sam RN miałby niższe poparcie, niż sam KORWiN po rozpadzie Konfy - gwarantuję Ci to. Sęk w tym, że w obu przypadkach byłoby to poparcie poniżej progu wyborczego, więc ewentualny rozpad jest możliwy tylko po uzyskaniu kilkudziesięciu mandatów w sejmie, a to już liczba, z której faktycznie można coś dzielić przy obecnym rozkładzie sił w
  • Odpowiedz
@Kondzio11121555: ja wiem, ze u ciebie wyciąganie logicznych wnioskow konczy sie na tym czy teleport jest lepszy od podpalenia, ale jak w normalnej dyskusji jesteś w stanie napisac tylko iksde to idź juz umyć zabki przed lustrem, tam na pewno będziesz miał wieksza radochę widząc swoj ryj xd
  • Odpowiedz