Wpis z mikrobloga

Jeszcze jedno,

czy we wszystkich headsetach tak #!$%@? geometrię? Stoję i patrzę na tablicę prostokątną i widzę jak zmienia kształt, kiedy ruszam głową (bo soczewki są wypukłe). Czy to norma?

Nie wiem, jakoś ciężko mi ogarnąć tego reverba, nie wiem czy to problemy początkującego, czy ten headset jest po prostu #!$%@?. Grałem kiedyś na valve indexie i nie odczuwałem tego wszystkiego, co tu.
  • Odpowiedz
@000loki:

czy we wszystkich headsetach tak #!$%@? geometrię? Stoję i patrzę na tablicę prostokątną i widzę jak zmienia kształt, kiedy ruszam głową (bo soczewki są wypukłe). Czy to norma?

W quest 2 tak mam kiedy zmienie rozstaw soczewek juz majac wlaczony steamvr. Jesli to zrobie wczesniej to jest nomalnie.

Przy zmianie gier ze steama cos czesto sie #!$%@? wlasnie w ten sposob, mam mega stutter, obraz lata jak #!$%@?

U mnie
  • Odpowiedz
@jjankes: wyłapałem w czym problem. Steam VR zmieniał mi rozdzielczość w headsecie (w trybie auto) na jakąś #!$%@?ą typu 4k na soczewke i po prostu karta się dławiła. Kiedy zbijam rozdzielczość manualnie to wszystko gra.
  • Odpowiedz
@000loki: Polecam użyć tego fixa w rejestrze windowsa https://www.reddit.com/r/HPReverb/comments/kaqg3f/look_what_microsoft_did_today_with_the_dev_build/gfdkzde/?utm_source=share&utm_medium=ios_app&utm_name=iossmf&context=3
Powinna się poprawić sprawność działania.
Widocznie Steam zgłupiał na auto, ale ogólnie jeśli karta daje uciągnąć płynnie rozdzielczość 100% w Steam, to tak będzie najlepszy obraz - ma być w założeniu te ~3000x3000 na każde oko, by było wystarczająco informacji by headset mógł kompensować niedoskonałość soczewek itp. Także wbrew temu co początkowo mówiono, 100% w Steam będący ~1.4-1.5 natywnej rozdzielczości to nie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Cerasus: no właśnie rozmywa, ale zauważyłem, że mi ten headset ciężko ułożyć na głowie prawidłowo. Jak już ułożę go prawidłowo, to te rozmycie na brzegach nie jest aż tak #!$%@?ące (bądź przywykłem), ale pierwsze podejście było trochę wtf. Ogólnie mam problem z ułożeniem tego na głowie, żeby oczy były skierowane na odpowiednie miejsce na soczewce. Ciężko mi to porównać do innego headsetu, bo to mój pierwszy. Jednak wczoraj przy half life
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Cerasus: to była kwestia złego ułożenia na głowie. Jak już dobrze ułożę to rzuca się w oczy trochę rozmycia, kiedy np mam odpalone jakieś teksty z wmr, ale teraz jest dużo lepiej. Godraye jednak widzę np.
  • Odpowiedz