#programowanie programiści korzystają z niższego opodatkowania pracy ze względu na pracę twórczą. W typowej sytuacji netto / brutto wynosi ok 0.7, jak ma się sytuacja w przypadku programistów na umowie o pracę?
@TowarzyszGomulka: Powinieneś dostawać po prostu wyższą wypłatę netto :) podziel wypłatę netto przez brutto i napisz jaki wyszedł wynik, jestem bardzo ciekawy
@htfhere: To pracodawca musi dać taką możliwość. Nie możesz sam indywidualnie stwierdzić, że tak sie rozliczysz. No i praca twórcza musi być udokumentowana.
@aseeon_: no wiadomo, mogą kazać oddać kiedyś. W moim przypadku akurat duże korpo, może postarali się to ogarnąć jakoś (dość długo z tym zwlekali). Dodatkowo 80% pensji to cena "utworu", a reszta to pozostałe prace.
@johny-kalesonny: no zbierasz cały kod jaki napisałeś, kod obejmują prawa autorskie - oddajesz kod pracodawcy, następuje przeniesienie praw autorskich do utworu
Wydaje mi się spoko dla freelancerki, ale jak pracujesz na określonych zasadach z firmą, to by było ciężko. Prowadzisz taką ewidencję tych wszystkich wymienionych rzeczy w artykule?
@xetrov: ja tam fixy zostawiam, przecież to też mój wkład w utwór :P jak pisarz męczy rozdział i poprawia, to też to się wlicza do jego pracy. Merge się wywala.
@htfhere: huh? Na jakiej podstawie?
Wydaje mi się spoko dla freelancerki, ale jak pracujesz na określonych zasadach z firmą, to by było ciężko. Prowadzisz taką ewidencję tych wszystkich wymienionych rzeczy w artykule?
@johny-kalesonny: przecież to żaden problem.