Wpis z mikrobloga

Komputerowcy, pomocy!! Pendrive mi ześwirował. Nagle zniknęły pliki. Nie wiem, zjadł. Ciekawostka - komputer mi mówi, ze na penie zajęta przestrzeń to 1,81GB, wolna 71MB. Jednak jak wejdę "do środka", zaznaczam wszystkie pliki (nie mam ukrytych, sprawdzałam), a one mi mówią, że ważą tylko 892KB. Jest w stanie mi ktoś powiedzieć, o co chodzi i gdzie jest reszta? o.O
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krupek: najpierw spróbuję odzyskać pliki, mama się nie ucieszy, że skasowałam napisane przez nią sprawdziany ;P A następnym razem nie będę zapominać o swoim.
  • Odpowiedz
@nedira: No to jak wyciągnęłaś bez odmontowania, to system plików mógł sie posypać w dowolny sposób. Tak że to, co opisujesz, nie jest niczym dziwnym. Wystarczy, że wyciągnęłaś pendriva w trakcie uaktualniania wpisów w katalogu, a wmomencie kiedy łańcuchy zajętych sektorów jeszcze nie zostały, albo już zostały uaktualnione.

Jakiś fsck (windowsowcy, jak to się na Windows nazywa?) powinien pomóc. Przynajmniej spróbowac warto.
  • Odpowiedz
@raj: no wiem, wiem, że to moja wina. Zawsze myślałam, że to takie legendy w stylu "nie siadaj na betonie, bo dostaniesz wilka". Teraz dziecko ma nauczkę - bezpieczeństwo ponad wszystko ;P

Ściągam program do odzyskiwania plików, może się uda :)
  • Odpowiedz
@nedira: I to powinna być nauczka nie tyle dla Ciebie, co dla tych wszystkich, którzy tłumaczą innym jakieś rzeczy związane z komputerami.

Należy powiedzieć nie tylko co nalezy robić lub czego nie robić, ale i dlaczego.

Gdyby ci ktoś wytłumaczył, dlaczego nie należy wyciagac pendriva bez odmontowania, to najprawdopodobniej byś takiego błędu nie zrobiła.
  • Odpowiedz