Aktywne Wpisy
Jakie imię dla tej bestii? #pokazkota
Lolenson1888 +239
Zawieszenie Babiarza za - de facto - sparafrazowanie słów samego Johna Lennona, który sam przyznał, że „Imagine” to właściwie swego rodzaju manifest komunistyczny, pokazuje że TVP za Platformy niczym się nie różni od TVPiS.
Polacy 15 października zamienili jeden zamordyzm na drugi zamordyzm, a niektóre przygłupy z wykopu jeszcze klaszczą uszami z podniecenia. xD
#paryz2024 #bekazlewactwa #polityka
Polacy 15 października zamienili jeden zamordyzm na drugi zamordyzm, a niektóre przygłupy z wykopu jeszcze klaszczą uszami z podniecenia. xD
#paryz2024 #bekazlewactwa #polityka
Czy czas zainwestowany w naukę pisania tych testów się zwraca? Kiedyś próbowałem w ruby on rails i napisanie testów zajmowało dużo czasu, ale myślę, że te powtarzające się można by kopiować do nowego projektu. Znacie jakieś bazy z gotowymi testami do php/ror?
Testy w PHP:
http://docs.behat.org/en/v2.5/
#programowanie #php
Co do BDD to jego ideą jest opisywanie tego jak oprogramowanie ma się zachowywać z punktu widzenia klienta i jego potrzeb, przy pomocy języka biznesowego. Na pewno pomaga to przy systemach ze złożoną logiką biznesową. Jeżeli testy są aktualne (czytaj nadążają za zmianami w kodzie) to takie scenariusze z testów doskonale pomagają w zrozumieniu wymagań funkcjonalnych aplikacji i tego co dany fragment kodu robi.
Osobiście preferuję używanie języka domenowego w kodzie aplikacji niż pisanie takich specyfikacji, gdyż utrzymywanie scenariuszy BDD to dodatkowy koszt dla programisty i duże ryzyko, że z czasem scenariusze przestaną nadążać za kodem. Ale każdy ma swoje
@markaron: właśnie dlatego mam obawy przed zaimplemetowaniem tych testów. Boje się, że nie będzie czasu na poprawki w samych testach. Z drugiej strony nie mam czasu, ani ochoty na kolejne testowanie panelu uzytkwonika, czy systemu logowania w nowym projekcje. Chciałbym, zaimplementować, przetestować i już. Jeżeli nie mam testerów i mało użytkowników (to są startupy) to skąd mogę widzieć, czy coś się po drodze nie popsuło?
Nie wiem jak w PHP ale w Javie, C#, C++, JS czy Pythonie możesz sobie tworzyć komponenty (czy to formie jarów, dll-ek czy modułów) i tylko dołączać je do nowych projektów. Wtedy taki komponent (biblioteka) raz przetestowana będzie działać jak należy w każdej sytuacji.
Z twojego posta wynika że wielokrotnie implementujesz następujące obszary: logowanie, CRUD do bazy i płatności PayPal. Napisz sobie