Wpis z mikrobloga

W moim mieście w 90% sklepach by zapłacić kartą zakup musi byc powyżej 10 lub czasami nawet 15PLN.

Jak z tym walczyć? Żaden prowider terminali na pewno nie ma limitów ustawionych.

Przez to #!$%@? zrezygnowałem z karty ponieważ płatności nią stały się nieopłacalne, a wkurza mnie to, że nie mogę sobie kupić piwa kartą...

#karty #sklepy #terminaleplatnicze #polskatobieda
  • 15
@le1t00:

Możesz to zgłosić do banku, visa, mastercarda każdego kto pobiera haracz za to, że zapłaciłeś kartą, bo właściciel sklepu najprawdopodobniej w umowie z wyżej wymienionymi ma powiedziane, że nie może dawać limitów.
@le1t00: nie wiem czy wiesz, ale sklepy za darmo tego nie mają. Prowizje i utrzymanie kosztują, a często przy zakupach poniżej 10zł jest to po prostu dla nich nieopłacalne.
@le1t00: Ogólnie to nakładanie takich limitów jest niezgodne z prawem. W marketach na szczęście już nie ma takich limitów (jeszcze kilka lat temu były) i nawet za batonika można zapłacić kartą.
@le1t00: To dlatego że za każdą transakcje pobierane są prowizję więc jeżeli sklep ma niskie marże właśnie na alkohol i papierosy to po prostu dokłada do interesu. Pamiętaj że najwięcej tam w cenie akcyzy, podatków i innych dupereli. Było o tym na wykopie kiedyś że z paczki fajek sklep ma w porywach 20gr utargu, mniej niż prowizja za opłatę kartą.
@le1t00: u największego operatora na rynku limit jest 1 PLN, merchant/sprzedawca ma to zapisane w umowie...

z jednej strony nie dziwię sie sprzedawcom bo prowizje w Polsce (za sprawą opłaty interchange) są drakońskie, a z drugiej dziwię bo takie coś odstrasza potencjalnych klientów...
@lucku: to nie jest wyjście, a raczej poddanie się.

@Deykun: To też jest opcja, z tego co wygoglowałem to żaden bank nie ma limitu lub jest #!$%@? mały.

@unsigned: Jeśli im się to nie opłaca to niech odrzucą możliwość płatności kartą.

@sergiuszn: @karid: właśnie to wiem i wszystkie źródła to potwierdzają, jednak wolałbym podejść i zapłacić niż czekać na policję, która może przyjedzie może nie, #!$%@?ć trzy
@le1t00: co to łączenia płatności kartą i gotówką to raczej nie ma żadnego przepisu który by to ograniczał, np w marketach które prowadzą rozsądną politykę prokliencką możesz rozbić kwotę za zakupy na gotówka+karta+bony i dowolne kombinacje...

bardziej zastanawiałbym się czy kasjerka może Cię "skasować" na 10PLN na terminalu jeśli nie ma na taką transakcję paragonu (paragon jest na 9,5PLN)
@weedget: jej się to udało. I byłem dosyć poważnie zdziwiony z tego zabiegu. Najlepsze jest to, że zmieniła to po podaniu pinu.

@karid:

Gdybym mógł poprosić o umowę z dostawcą terminali to pewnie nie zobaczyłbym żadnego limitu.

Ostatecznie chyba pozostaje opcja z policją gdy sprzedawca odmówi spróbowania przyjęcia karty za mniej niż np. 10pln
@karid: najniższa prowizja z jaką się spotkałem to 1,68% (nie wykluczone że są jeszcze niższe, ale o takiej wiem na pewno), pamiętajcie że najczęściej takiemu sprzedawcy jeszcze dochodzi miesięczny czynsz za wynajęcie sprzętu 20+ PLN (w zależności od sprzętu jaki ma u siebie w punkcie), natomiast jeśli chodzi o prowizje w góre to tutaj granicę wyznacza jedynie fantazja operatora i niewiedza sprzedawcy. Oczywiście prowizję jak i rental można negocjować i jest
@le1t00: Ale ja nie mówiłem teraz o limitach (których oczywiście nie ma) tylko o tym ile taki sklep może płacić prowizji od sprzedaży.

@weedget: To jaka jest taka średnia, uczciwa prowizja?