Wpis z mikrobloga

@FX_Zus: dopiero dzisiaj o 20:00? ja myślałem, że od 25 października, i nie, że nie jesteśmy państwem prawa tylko jesteśmy drugą Białorusią, mamy przecież stalinizm w kraju. Za chwilę stan wojenny będzie( ͡° ʖ̯ ͡°)
@kuraku: @Nuker: @autopyroflamofobiak:

Wiedźę, że dalej nie kumacie o co chodzi.

O chodzi o to, że jeśli prezydent i parlament złamią prawo o do tego zmierzają
nie ma innej instytucji która stanie na jego straży niż TK.

To będzie sytuacja jak gdyby kogoś skazał sąd za to, że was nęka.
A ten ktoś uznał, że wyrok go nie dotyczy i nękał was dalej.
Tylko nie istniałaby, żadna instytucja która
Zostanie złamany podstawowy akt prawny w Polsce.

@FX_Zus:
Tak jakby konstytucja nie została złamana kiedy obrabowano ludzi z oszczędności w OFE i wielu innych kwestiach... xD

Jeśli chodzi o TK, to jest to już od dawna upolityczniony organ, w dodatku mający znikomą legitymację społeczną.
W dodatku w sprawie Trybunału Konstytucyjnego decyduje sam trybunał, co jest ewidentną patologią i złamaniem znanej od czasów rzymskich zasady "nemo iudex in causa sua" (IMHO powinien
@oficer-prowadzacy: Tu nie chodzi o to wszystko.

Chodzi o to czy przestrzegamy prawa czy nie.
Jakie ono by nie było.
Dziś prezydent da przykład, czy przestrzega prawa, uznaje moc sądu czy nie.

Sytuacja prezydenta jest o tyle wyjątkowa, że za to, że złamie prawo obecnie nie grożą mu żadne konsekwencje.
Chodzi o to czy przestrzegamy prawa czy nie.

Jakie ono by nie było.

@FX_Zus:
Prawo mimo wszystko nie może stać w sprzeczności ze zdrowym rozsądkiem.
A zdrowy rozsądek mówi że Trybunał Konstytucyjny nie powinien być sędzią we własnej sprawie. Przecież wiadomo, że gdyby oskarżony miałby wydawać wyrok w swoim procesie, to chyba każdy by zasądził na swoją korzyść.
To samo tyczy się TK.
Mamy w tej kwestii #!$%@? napisane przepisy i
@oficer-prowadzacy: Trybunał nie rozstrzyga we własnej sprawie bo ci sędziowie którzy wydawali wyrok nie byli nie jak związani ze sprawą w której brali udział.

Prawo musi być przestrzegane.
Bo jeśli nie to jest to straszliwe pole do nadużyć i momentalnie przekształcenie demokracji w dyktaturę większości.
Z czym obecnie mamy do czynienia.
Jeśli nie uszanują tego wyroku.
Równie dobrze mogą nie uszanować wolności słowa i innych wolności obywateli zapisanych w konstytucji.

Jeśli
Trybunał nie rozstrzyga we własnej sprawie bo ci sędziowie którzy wydawali wyrok nie byli nie jak związani ze sprawą w której brali udział.

@FX_Zus:
Tu nie chodzi o tych sędziów (oni i tak nie mogą brać udziału, gdyż nie są jeszcze zaprzysiężeni), tylko o to, że wyrok ws. konstytucyjności ustawy o TK wydaje sam Trybunał.
Naprawdę tak ciężko zauważyć co tu jest nie tak?

Jeśli nie uszanują tego wyroku.

Równie dobrze
@oficer-prowadzacy: Co do OFE to może masz rację nie wiem, więc się nie wypowiem.

Może mili prawo to zrobić, mimo, że było to mega nie fair.
Sam jestem wielkim wrogiem sytemu emerytalnego.
Każdy sam powinien sobie odkładać pieniądze na starość i przejść na emeryturę kiedy ma na to ochotę.
@FX_Zus:
Ja też uważam, że ZUS powinno się rozwiązać i tyle. Dlatego denerwuje mnie fakt, że wszyscy obecnie #!$%@?ą o tym nieszczęsnym TK (co jest IMHO mocno rozdumchaną sprawą), podczas gdy w mediach jest cicho o pomyśle PiSu, żeby oskładkować umowy cywilnoprawne (chyba tylko w Trójce była dyskusja na ten temat, a tak poza tym to cisza)