Wpis z mikrobloga

Moja pociecha dostała zadanie domowe z informatyki w gimbazie dzięki któremu ma dostać na koniec roku 6. Otóż w Excelu ma zrobić rysunek z komórek podzielonych 1x1mm. WTF !!! Oczywiście muszę to na jutro zrobić, #rodziceznajo ten ból. Może jest jakiś sposób na szybkie przeniesienie prostej grafiki w pokolorowane komórki, a może ktoś coś takiego ma? Taaak mi się nie chce robić głupot. #excel
  • 15
  • Odpowiedz
@piotr-gwicz: masakra. To co robisz jest fatalne na strasznie wielu poziomach. Dwa główne problemy:
Robisz pracę domową za dziecko -> dziecko uczy się, że bycie tłukiem i kombinowanie jest lepsze niż prawdziwa nauka
Robisz pracę na 6 za dziecko -> oceny w szkole znaczą jeszcze mniej niż znaczyły, przez co całe społeczeństwo traci (sic!)
  • Odpowiedz
@Golob: Tłukiem nazwij siebie bądź swoje dziecko!

Opinię na temat możesz mieć, jednak masz za mało danych żeby mogła być rzetelna i obiektywna. Jak byś spróbował zrozumieć to co napisałem, myślę że mieli byśmy podobne zdanie. Dziecko nauczyłem że jak ma idiotyczne, nie związane z przedmiotem zadanie, może sobie poradzić w inny sposób. Wyszukaliśmy informacje i rozwiązanie zadania minimalnym nakładem pracy. Bo czego miała się nauczyć z informatyki kolorując komórki Excela
  • Odpowiedz
@piotr-gwicz:

Bo czego miała się nauczyć z informatyki kolorując komórki Excela przez godzinę, czy to jest prawdziwa nauka?

Przecież nikt jej tego nie kazał i jak odkryłeś zadając pytanie w dobrym miejscu, zupełnie nie ma takiej potrzeby. Xadanie polegało na zrobieniu tego jakoś mądrzej, choćby tak jak bardzo fajnie doradził @actuary.

Wygląda więc, że Zadanie jest w pełni związane z przedmiotem technologie informacyjne i nie bez kozery jest na szóstkę.
  • Odpowiedz