Wpis z mikrobloga

@Liquid_Snake: Nie znalazłem jeszcze w Irlandii chleba, który nadaje się do jedzenia, z wyjątkiem takiego jednego z "Farmer's Market" w St. Anne's Park, tylko że on kosztuje 3.5 EUR za ok. 600-700g. Dlatego robię sam - koszt kilogramowego bochenka chleba na zakwasie to ok. 1.5 - 2 EUR, kiedy ostatnio liczyłem.
  • Odpowiedz
@Liquid_Snake: @kaef: Właśnie o to chodzi i nie bardzo rozumiem co jest niesamowitego w cenie 1€. W Polsce rano kupuje połowę chleba za 1,5zł jeszcze mi pani przekroi i pokroi na mniejsze i w smaku jest naprawdę dobry z chrupiącą skórką.
  • Odpowiedz
@aloalo83: Polski chleb kupisz w polskim sklepie jedynie:) Jeśli jeszcze nie miałeś okazji, to spróbuj tradycyjnego irlandzkiego brown soda bread:)

Żeby irlandzkie jedzenie zaczęło Polakowi smakować, to ten musi zrozumieć, że to jest zupełnia inna kultura jedzenia, pieczenia, gotowania, przechowywania i konserwowania. Pomimo wielu naleciałości z Europy czy Azji nadal jest to stosunkowo angielska kuchnia z irlandzkimi akcentami. Nie można oczekiwać po tutejszym chlebie, że będzie smakował jak w dzieciństwie, no bo niby jak?

Gdy już to opanujemy, to następnym krokiem jest się nauczyć, że prawdziwego irlandzkiego smaku nie znajdzie się w supermarketach. Dlatego mięso trzeba kupować u rzeźnika (nie jest napompowane wodą), ryby u rybaka (pewność, że są świeże), a chleb w piekarni (bo pieką go w nocy, a sprzedają w dzień). Wtedy dopiero okazuje się, że ich jedzenie jest
  • Odpowiedz
@Liquid_Snake: W sumie to dołączam się do pytania "jak to smakuje". W Tesco mają "vienna bread" czy jakoś tak i jest to średnie, ale czasem kupimy, jak innego nie mamy. Czasem polski chleb (z polskiego sklepu), ale chyba najbardziej nam smakują chleby z Lidla (jeden jakby z makiem, drugi z pestkami z dyni).
  • Odpowiedz
@Liquid_Snake: Powiem tak, jeśli ci tam dobrze to niech ci się wiedzie jeszcze lepiej. Mi się dobrze powodzi tutaj. Po prostu ten wpis o chlebie jest ciut głupawy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz