Wylosowany zestaw: a) Zrób zdjęcie ale w taki sposób, aby twoja osoba pojawiła się w kilku miejscach b) Ugotuj/upiecz swoją ulubioną potrawę. Podaj odświętnie jak w restauracji i zjedz wspominając czasy kiedy można było zjeść na mieście :) c) Zrób bałwana 3D w domowych warunkach z czegokolwiek innego niż śnieg
Kroję bagietkę francuską na kromki, smaruję z obu stron masłem z odrobiną czosnku i wrzucam na patelnię, żeby pomału się brązowiły i nabierały chrupkości.
Ciri była dzisiaj u weterynarza i cały dzień jest obrażona, ale nie mogła się oprzeć wszechobecnemu zapachowi cebuli i zaczęła być towarzyszem kuchennych zmagań.
@CptPrice: potwierdzam, najlepszy! Choć nie jestem wielkim entuzjastą majonezu, wiarę w tę markę zbudował mi znajomy ze studiów, który potrafił zjeść łyżką mały słoik majonezu, tak jak dziewczyny to robią z nutellą.
@FalcoToJa: tak aż się zreflektowałem, czy czasem bzdur nie wypisuję w temacie tych liści i zapytałem u źródła, jak wygląda przepis na tężę nalewkę. Podaje go poniżej i to powinno rozwiać wszelkie wątpliwości:)
@Villthuriss: mój czas jest drogi więc nie będzie się opłacało wynajmowanie, ale gorąco zachęcam do samodzielnego działania, pewnie zrobisz to lepiej ;)
Wylosowany zestaw:
a) Zrób zdjęcie ale w taki sposób, aby twoja osoba pojawiła się w kilku miejscach
b) Ugotuj/upiecz swoją ulubioną potrawę. Podaj odświętnie jak w restauracji i zjedz wspominając czasy kiedy można było zjeść na mieście :)
c) Zrób bałwana 3D w domowych warunkach z czegokolwiek innego niż śnieg
Warzywa i mięso wyciągam wywaru z pomocą sitka.
Czas na sprawienie, by zupa cebulowa była zupą cebulową.
Przygotowuję:
Część rzeczy przygotowałem wcześniej więc teraz pozostaje wszystko złączyć w pyszną całość.
Składniki:
- Karmelizowana cebula
Kroję bagietkę francuską na kromki, smaruję z obu stron masłem z odrobiną czosnku i wrzucam na patelnię, żeby pomału się brązowiły i nabierały chrupkości.
Przygotowuję krem cebulowo-parmezanowy.
Składniki:
- Karmelizowana cebula pokrojona w kostkę
- Śmietana 30%
Wlewam zupę do małych naczyń. Wkładam do środka testowany kawałek bagietki i całość posypuję serem.
Zapiekam w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Ostatecznie użyłem dwóch rodzajów sera:
Restauracja się otworzyła, stolik już gotowy na przyjęcie gości.
Smakuje dobrze, choć nieco za słodki do samej bagietki. Mogłem dodać ser brie :)
Dobrze, że zrobiłem więcej, bo pochłonęliśmy je momentalnie :)
Brak słów! Nigdy nie przypuszczałem, że takie smaki wyjdą spod mojej ręki.
Łatwe do ogarnięcia, róbcie i jedzcie w opór!
Wyszło tak, jak chcieliśmy.
Już pełni, ale daliśmy radę wyczyścić talerze :)
Danie, które może przesądzić o sukcesie albo porażce całego przedsięwzięcia.
Próbujemy i…
No kurczę, da się zjeść! Co lepsze - zjedliśmy całe porcje!
Cała akcja, ze zrobieniem zakupów, gotowaniem i konsumpcją trwała ok. 11 godzin, które minęły bardzo szybko i niezwykle przyjemnej atmosferze.
Dzięki Mirkowyzwania za fajny temat do wykazania się - w imieniu moim i różowego.
Pamiętajcie,
Dziękuję!
Potwierdzam, że w temacie #rozowypasek masz całkowitą rację.
Przepisem na posiadanie fajnego #rozowypasek jest posiadanie #fajnykot !
Składniki na 1 porcję (ok 2l gotowego eliksiru):
- 1kg aronii
- 200 liści wiśni
- 0.5