Elo #piwowarstwo. Warze dziś sobie ipe na letnie upały i chciałem po raz pierwszy zastosować dodawanie chmielu na "whirlpool" założyłem temp. 75 jako optymalna i chce tam wrzucić Ok 70g chmielu. Nie wiem tylko ile ten chmiel tam trzymać i czy bardziej sugerować się czasem czy temperaturą końcową. Jakieś protipy?
@hedgecock: raczej celuj w 70 stopni (jesli robisz whirpool pod przykrywka) zeby uniknac DMSu i nie podbijac alfakwasami IBU. Ja w zazwyczaj zbijam temp do 70, odcinam zimna wode i wrzucam chmiel (rozdzielam 50:50, 50% na cicha i 50% na whirpool) a potem mieszam chlodnica co 5 min przez 30-60min.
@LowcaAndroidow: Zalezy co chcesz osiagnac. Chmielac w 85 stopniach znacznie podbijesz IBU i w domowych warunkach odparuje wiecej olejkow aromatycznych. Izomeryzacja Alfa kwasow przestaje wystepowac przy temp okolo 77-76 stopni i mniej.
Pozdro. Bylem przed chwila w intermarche w moim miescie i wszystkie Kordy wyprzedane :D Jane Ahonon na nastepnych zawodach Cie pokonam. #p--o #beer #craftbeer
@RomeYY: E tam, szczerze to wole zaplacic kilkanascie zl wiecej za pare piw i miec je na miejscu, niz jezdzic do duzych miast i dodatkowo tracic czas/paliwo na objezdzanie sklepow.