poza tym w interesie allegro leży ukrócenie tego procederu - myślę, że słuszniej dostać prowizję od rzeczywistej sprzedaży, niż po chwili oddawać prowizję z aukcji tego typu.
Ściek w pigułce, czyli coś o „tranie”
Prawda o „czystym norweskim tranie” i jego genialnym polskim zamienniku niszczonym przez zachodnie koncerny i polską biurokrację.
z- 222
- #
- #
- #
- #
- #
- #
ten artykuł (przynajmniej pierwsza połowa) to tak zwany bullshit, wyssawki z palca + przykład żałosnych pseudonaukowych nadinterpretacji.
1. cały ten wytwór jest biedną reklamą typu "wszystko jest złe, a my pokażemy tobie to jedno dobre". fajnie to brzmi na portalu który ma w opisie: "Nie można nas kupić. Pracujemy, zarabiamy, robimy kariery. Dzięki temu stać nas, by pisać to, co chcemy." powinni dodać: piszemy co chcemy - czyli również bzdury.
+ do tego jeszcze komentarz znajomego:
"toksyczność samego mięsa ryb z norweskich hodowli – według jego badań są one pięciokrotnie bardziej toksyczne, niż jakiekolwiek inne produkty, które możemy znaleźć w supermarketach!" - przypuszczam wzięło się to stąd, bo innej 5tki nie widzę w tym tekście: "To reduce the presence of POPs in farmed salmon fillet, we tailored Atlantic salmon by feeding them a standard fish feed in which the fish oil used was purified rather than crude; crude fish oil being the principal source of POPs in fish feed [18]. Through this approach, we managed to produce farmed salmon fillet with ∼50% lower POP concentrations compared with commercial farmed salmon fillet" (bo chcieli mieć do karmienia myszy łososia z zanieczyszczeniami (POP) i bez nich) [ http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0025170 ], no ale może zwyczajnie wyssane z palca.
7. atykuł na końcu nawiązuje do ludzi, i faktycznie jedzenie zanieczyszczonego łososia może prowadzić do syndromu metabolicznego, cukrzycy itp, ale ogólnie jest to takie samo ryzyko jak jedzenie kurczaka, produktów mlecznych, czy wdychanie smogu - wszystko generalnie jest zanieczyszczone, więc lepiej jeść niezanieczyszczone.
8.