Jakby komuś o------o z tagu #p--o #piwowarstwo i próbował zakupić "Czar goryczy" jako IPA to stanowczo odradzam. Wygląda jak g---o i tak samo smakuje.
Zastanawiam się czy nie zrobić jednego dnia dwóch warek w 2 kociołkach lidlowych - nie zaj**bie się? Zastanawiam się z jakim opóźnieniem wystartować drugą, żeby się np wysładzania nie nałożyły. Jedno to bitter 11 a drugie to belgian blond. Bitter jednotemperaturowy, blond z przerwami.
Robił ktoś taki myk?
#piwowarstwo
Robił ktoś taki myk?
#piwowarstwo
Toms94 via Android
- 0
@Jackson_Hill ja kiedyś robiłem na 3 Gary, ale to już potrzebna mi była pomoc kolegi. 2 to spokojnie dasz radę ;) Policz sobie 2h na wysladzanie, zacznij od tego którego krócej będziesz zacieral I będziesz orientacyjnie wiedział kiedy będziesz mógł rozpocząć wysladzanie tego drugiego
Toms94 via Android
- 0
@Jackson_Hill no to zacznij zacierac drugiego parę minut od kiedy zaczniesz filtracje pierwszego
Czy jest tu ktoś doświadczony w #piwowarstwo do kogo mogę podbić na priv? Napisałbym tu, ale mi trochę wstyd ( ͡º ͜ʖ͡º)
- 0
@AchtKommaAcht: tylko jak użyłeś drożdży dolnej fermentacji to trzymaj sie temperatury poniżej 10st. Jeśli chodzi o sam proces to jak na "kompletną amatorkę" to i tak jest dobrze ;)
Toms94 via Android
- 0
@AchtKommaAcht nie ma żadnej potrzeby przelewania na cichą. No chyba że będziesz chmielil na zimno, albo zbierał gestwe drożdżowa, ale wątpię czy będziesz to robił. Jaki szczep tych drożdży że mają takie widełki temperaturowe? Jak będziesz fermentowal dolniaki powyżej 10st to na pewno będziesz miał niechciane aromaty w piwie.
Toms94 via Android
- 1
@AchtKommaAcht nie ma, a żeby mieć klarowniejsze p--o zrób cold crusha czyli wystaw fermentor na kilkanaście godzin do kilku stopni. Drożdże opadna na dno i zlejesz p--o znad nich i będzie klarowne, bez osadu
Toms94 via Android
- 1
@AchtKommaAcht rurka to najgorszy wskaźnik ;) poczekaj powiedzmy 3tyg i dopiero sprawdzaj BLG i jak się nie będzie zmienialo to można butelkowac. W34/70 wola raczej 4-8 stopni, ale już czasu nie cofniesz.
Toms94 via Android
- 0
@AchtKommaAcht ja bym nie zlewal. Zmierz BLG za 2-3 dni, jak dalej będzie 6 (w co wątpię bo pewnie zejdzie niżej, do 2-4) to wtedy rozmieszaj p--o z wodą z cukrem i zabutelkuj. Tydzień w cieple niech się nagazuje, potem na kilka tygodni do piwnicy (albo innego pomieszczenia w którym masz 5-18 st. C) I można pić :)
Toms94 via Android
- 0
@AchtKommaAcht nie no, masz koło 4-5% alkoholu, bo jeśli dobrze pamiętam. Zaczynałes z 16BLG
Toms94 via Android
- 0
@AchtKommaAcht to dobrze ;) p--o to nie w---a, ma nie byc wyczuwalnego alkoholu
Toms94 via Android
- 1
@AchtKommaAcht gorycz to jedna z rzeczy które najszybciej ulatuja. Spróbuj pierwsze butelki za 3tygodnie I powinno być ok
Toms94 via Android
- 0
@AchtKommaAcht nadal masz 6BLG? Jesli pisałeś wcześniej to sorry, ale napiszesz w jakich temperaturach wysladzales?
Toms94 via Android
- 0
@AchtKommaAcht a jesteś pewien że masz wyskalowany balingomierz? Sprawdź na próbę wody z cukrem w różnych proporcjach
Toms94 via Android
- 0
@AchtKommaAcht no to ciekawie, bo niby zacierales na wytrawnie, a tu masz team slodyczka. Butelkuj i trzymaj aż się ułoży. Pamiętaj dodać cukier na refermentacje
- 6
- 1
@RomeYY: https://www.youtube.com/watch?v=5SIDCXfr7SQ i polecam ogólnie cały ich kanał. Wrzucają co 2 tygodnie w czwartkowe popołudnia 1.5h odcinki i mówią ciekawie
- Warszawa
Za mną trzecia warka i muszę przyznać, że jeśli czegoś nie ulepszę, to chyba porzucę hobby :/ Jestem trochę zniechęcony tym, jak bardzo upierdliwe jest warzenie w małym mieszkanku, a do tego nie smakuje to tak jak bym chciał. Może ktoś pomoże ulepszyć produkcję?
Właśnie otworzyłem na próbę Dunkelweizen (po 10 dniach refermentacji), który robiłem na surowcach z browamatora. Wyszło o wiele za kwaśne, wytrawne. Wygląd i piana ok, zapach bez rewelacji. Jest pijalne, ale raczej nie będę się nim chwalił przed znajomymi. Miałem trochę problemów z filtrowaniem i koniec końców efektywność mocno spadła - do 5-6 Blg już po paru litrach. Nie mam pojęcia co jest tutaj winne, bo wydaje mi się, że wszystko robiłem poprawnie (czekałem na ułożenie młóta, filtrowałem powoli, wysładzałem wodą powyżej 70 C). Pytanie do Was, z czego może wynikać bardzo niskie Blg po paru litrach wysładzania? Samo zacieranie starałem się przeprowadzać pedantycznie z termometrem. Zakładam, że to właśnie problemy z filtracją i niskie Blg wpłynęły na słabość piwa, bo nie wygląda na zakażone (zresztą bardzo dbam o higienę).
@Mr_NiceGuy jakbyś podal ile Ci wyszło w L i BLG to byśmy mogli stwierdzic czy coś jest nie tak z wydajnościa. Fakt faktem BA dosyć słabo srutuje, dlatego dosyć szybko przedstawiłem się na srutowanie w domu i od razu wydajność skończyła o 20% do góry. Poza tym możliwe jest ze możesz mieć źle skalibrowany termometr lub refraktometr (ewentualnie areometr, zależy czego używasz)