Szkoda tylko ze do każdej próby używali nowego egzemplarza... Jeżeli kogoś interesuje posiadanie naprawdę dobrego noża polecam customy Mad Doga :) Niby na nóż czeka się nawet czasem 18 miesięcy, a ceny kształtują się od 1000$ do nawet 10000$ za jakieś wersje 'limited' ale naprawdę warto. Stronka producenta http://www.maddogknives.com/index.php a tutaj filmik z cyklu 'jak powstaje nóż' http://youtu.be/iqPfkdBQRU4
@Fracha: E tam... to nie może być dobry nóż skoro potrzebuje reklamy. Test z rurką urwany w "najciekawszym" momencie. Linę da się przeciąć każdym dobrze naostrzonym nożem. Ostrze z grzbietem grubości na oko 3-4mm - porażka. Ciężki - zatem na długą wędrówkę się nie nada. Patykiem da się pobić każdy inny nóż łącznie z "japońskimi nożami samoostrzącymi" po 8zł komplet no i dziurawienie karoserii nie robi na mnie wrażenia bo wiem
karpie to sie zabija młotkiem :( najlepiej maczetą jedno cięcie i ....po sprzęcie . apropo noży to te japońskie do rzucania tzw shurikeny , gdzie można nabyć kuty a nie skrawany/wycinany
Nie wierzę, że kanciasty kształt tanto zwiększa wytrzymałość ostrza. Sądzę, że ostrze zaokrąglone byłoby bardziej odporne przy tej samej przebijalności.
@ZbanowaliscieMnieAbylemBordowy: różnica między "kanciastym kształtem tanto" a głownią klasyczną nie leży tylko w tym, co widzimy w rzucie bocznym. Tajemnica wytrzymałości tkwi w tym, że głownia typu tanto osiąga pełną grubość już na pierwszym, maksymalnie drugim centymetrze od czubka, natomiast w głowni klasycznej grzbiet głowni zwęża się stopniowo niemal od połowy jej długości. Zobaczyć to można dopiero w rzucie pionowym, patrząc na tanto od góry:
@MilitariaPL: czy u was w sklepie można poprosić pana ekspedienta aby zademonstrował jak dany nóż działa? Niekoniecznie musi rąbać kawałek mięsa/kości, ale np ciąć kartkę papieru. Jest taka możliwość?
@a5x4: ale to czy nóż tnie luźno zwisającą kartkę papieru nie zależy od jego jakości. Każdy w miarę płaski kawałek bylejakiej stali czy żelaza możesz naostrzyć tak żeby golił włosy na ręce.
Nóż z dobrej stali przede wszystkim nie tępi się szybko i jest łatwy do ostrzenia ( nie trzeba godzinę jeździć na osełce) no i kruchy nie może być (co jest wadą np noży ceramicznych)
Komentarze (100)
najlepsze
dosłownie
widać to w 0:53s tego filmiku:
Zależy po prostu jak jest ukształtowana głownia.
Nóż z dobrej stali przede wszystkim nie tępi się szybko i jest łatwy do ostrzenia ( nie trzeba godzinę jeździć na osełce) no i kruchy nie może być (co jest wadą np noży ceramicznych)