@odomdaphne5113: wow, szacun, ja bym się jednak nie odważył. Podobno jest "kwaśny i zgniły" - prawdę mówią ludzie? W programie Gordona Ramsaya z sera wyszła całkiem żywa i żwawa mucha, ale to pewnie na potrzeby telewizji.
@stanwiedzy: Much nie widziałem. Ale oni chyba dbają żeby trzymać go w takich warunkach żeby nic się nie wykluwało. Byliśmy na małej rodzinnej farmie gdzie go robili. Gospodarze byli tak mili i dumni z tego sera że nie bardzo mogłem odmówić. Pewnie każdego turystę tak testowali, podobnie jak my kiszonymi ogórkami. Robili też inne sery, normalne, więc trzeba było trochę ich kupić żeby się nie obrazili. Taki plan, najpierw zaszokować turystę
To najlepszy tl;dr, jaki mogłem zrobić, oryginał zmniejszony o 66% (jestem botem)
Spędzając wakacje na Sardynii warto spróbować nie tylko robionego na drutach makaronu Macceroni, sardyńskich gniocchi Malloreddus, włoskiego chleba Carasau, deseru Sebadas i sera Pecorino Sardo.
Wielką atrakcją gastronomiczną jest lokalny włoski ser casu marzu (casu frazigu, casu becciu, casu fattittu, hasu muhidu, formaggio marcio).
Casu marzu to tradycyjny włoski ser robiony z mleka owczego.
Komentarze (4)
najlepsze