PUCCIA LECCESE to duża okrągła bułka, rodzaj pity, wypełniona lokalnymi przysmakami. Skład może różny, w internecie można zobaczyć zdjęcia, np. pucci z wystającymi kawałkami ośmiornicy. Ja osobiście polecam wersję z bakłażanem i cebulą, puccia con melanzane e cipolla.
W Lecce (południowa Apulia, Włochy) polecam na puccia Osteria L’Angiulino, Via Giacomo Matteotti 31.
Tu możesz zamówić ten lokalny street food, a o składzie sam zadecydujesz. Jest tanio, można zjeść na miejscu lub wziąć na wynos i przejść się chwilkę do parku, gdzie spokojnie zjesz siedząc na ławce. Przykładowa puccia może być wypełniona grillowanymi warzywami, jak cukinia, bakłażan, karczochy, suszone pomidory, pieczarki w sosie śmietanowym.
Więcej o tym gdzie zjeść w Lecce na italiapozaszlakiem.com: https://bit.ly/3ubBXU7