wszystko ok tylko tutaj robimy lagera wiec piwo dolnej fermentacji co oznacza że drożdże dodane w zestawie się nie sprawdzą gdyż są do górnej fermentacji. Jakbyście brali te zestawy to do piw dolnej fer. zawsze dokupcie drożdże odpowiednie.
A tak poza tym to robiłem już takie piwo i jest o niebo lepsze od sików z koncernów. W kolejce czeka real ale, wheat beer i pewnie stout. :)
@nanaki: dodaj tylko, że dla drożdzy dolnej fermentacji trzeba zapewnić temperaturę poniżej 10 stopni i same drożdze są dużo droższe (do niedawna dostępne tylko płynne).
Sam mam 34 samodzielne warki na koncie , wszystkie oczywiście z procesem zacierania. Na filmiku pokazuje się jak zrobić piwo z tzw puszki - to jest browarnicze przedszkole, normalny browamator z puszki robi tylko swoje pierwsze 2-3 piwa a potem już samodzielnie warzy słód. Obecnie fermentują mi dwa piwa klasztorne o mocy około 10% alkoholu i początkowym blg wynoszącym 21. Jedna butelka takiego piwa w sklepach zaczyna sięod 5 zł w górę
@wiejar: Ja p#!!$$$e, gadasz jakby każdy gimnazjalista był idiotą . Lepiej Ci jak mu dowaliłeś ? To , że unosisz się tym , że jesteś starszy świadczy mniej więcej o tym , że jesteś na podobnym poziomie.
Komentarze (12)
najlepsze
A tak poza tym to robiłem już takie piwo i jest o niebo lepsze od sików z koncernów. W kolejce czeka real ale, wheat beer i pewnie stout. :)
Pozdrowienia dla piwoszy :)
Na początek jednak polecam coś z górnej fermentacji prościej i szybciej bo lager to min 3 miesiące leżakowania.
Dla mnie film jest ok, a chwalenie się osiągami nikomu nie pomoże.
Ślinka cieknie :)