@Cassini: ale to jest po prostu skill, hobby, "sztuka". Przecież wiadomo że nikt nie używa tych umiejętności do ostrzenia noża do obierania kartofli w kuchni.
Za to przy ostrzeniu takich ostrzy do strugów stolarskich, czy innych dłut, czy brzytw, to już jak najbardziej przydatne. Nie da się tego nauczyć ot tak w dwa dni, trzeba dużo czasu by nabrać wprawy.
Przecież wiadomo że nikt nie używa tych umiejętności do ostrzenia noża do obierania kartofli w kuchni.
@Kargaroth: no ja używam (✌゚∀゚)☞ komfort pracy ostrym nożem jest o niebo lepszy niż tępym. Poza tym paradoksalnie ostrym nożem trudniej się pociachać, bo potrzebujesz dużo mniej siły do krojenia, a nóż tnie tam gdzie powinien, a nie ześlizguje się gdzieś po palcach.
Chciałbym umieć tak ostrzyć noże. Sam mam jeden fajny nóż ale wiem że jak raz się stępi to już nigdy nie dam rady go tak naostrzyć jaki był na początku. A był jak żyletka dosłownie. ¯\_(ツ)_/¯ przez to rzadko go używam i tylko do warzyw co trochę mija się z celem posiadania dobrego noża. Ehhhh Wszystkie inne noże normalnie ostrze taką ostrzałką która ma 2 ostrza pod kątem, ale tego noża nie
@NdFeB: Kup sobie gorszy nóż i na nim się ucz. Kiedyś znajoma wyśmiała mnie, że używam też jakichś "tanich" noży na co dzień. Zdziwiła się trochę jak tydzień później przyszedłem do niej z tymi nożami i porównaliśmy jakość cięcia. A swoje miała bardzo dobre tylko niestety słabo naostrzone. Z kolei innej znajomej naostrzyłem dwa noże to już wiecej do mnie nie przyszła. Wraz ze współlokatorką biedaczki się pocięły, bo wcześniej
@wipok: na żyletkę się nie da bo trzeba na koniec wypolerować krawędź tnącą np. na pasku czy jakimś materiale (najlepiej z delikatną pastą ścierną), ale jak najbardziej się da bardzo dobrze naostrzyć. Poza tym można wyostrzyć jeden nóż o grzbiet drugiego (najlepiej dłuższego z twardszej stali) - stosując go jako stalkę do honowania (wyprostowania krawędzi tnącej ostrza).
#!$%@? na arenie ostrze, którym tbie włosa pod koniec materiału nie zostało ostrzone ręcznie tylko maszynowo, zbyt wyraźna linia ostrzenia i widoczna obróbka termiczna
@nicniezgrublem: oczywiście że można, wystarczy kawałek ceramiki na filmie gosciu ostrzy recznie a pozniejbpokazuje jak tnie wlosa ostrzem przejechanhm jakas szlifierą
Ogólnie przyda mi się w pracy - potrzebuje bardzo ostrego noża który niestety muszę przeciągać na ostrzałce co kilkanaście minut. Może nie na diamentowym kamieniu albo spróbuję
@Gorbo2004: Jeżeli na ostrzeniu spędzasz obecnie dość sporo czasu to myślę, że powinieneś zaopatrzyć się w cały zestaw noży, które później po robocie naostrzysz na czymś elektrycznym. Np. prosty w użytkowaniu WorkSharp Ken Onion lub coś bardziej stacjonarnego, Tormek lub szlifierka taśmowa z jigiem jako bardziej uniwersalne urządzenie do warsztatu. Ze szlifierką taśmową, to już cena by była dość spora i wymagała by trochę majsterkowania, spawania, bo gotowych rozwiązań jak
@Gorbo2004: nie zgodzę się, że mechanicznie nie wyjdzie brzytwa bo to nie zależy od napędu a od pasa, czy kamienia. np. Pas 3M TRIZACT A30 to ekwiwalent P800 a gradacja 1000 to już prawie lustro w przypadku bloków diamentowych. Do tego ostrząc mechanicznie siła docisku mocno wpływa na końcowy efekt i możliwe jest uzyskanie dużo lepszych efektów niż teoretyczne pas może dawać. Czasem też nie należy przesadzać z wysoką gradacją,
Komentarze (92)
najlepsze
Naostrzą i co potem .ojezu nie ruszaj bo wczoraj ostrzyłem ( ͡º ͜ʖ͡º)( ͡º ͜ʖ͡º)
Za to przy ostrzeniu takich ostrzy do strugów stolarskich, czy innych dłut, czy brzytw, to już jak najbardziej przydatne.
Nie da się tego nauczyć ot tak w dwa dni, trzeba dużo czasu by nabrać wprawy.
@Kargaroth: no ja używam (✌ ゚ ∀ ゚)☞ komfort pracy ostrym nożem jest o niebo lepszy niż tępym. Poza tym paradoksalnie ostrym nożem trudniej się pociachać, bo potrzebujesz dużo mniej siły do krojenia, a nóż tnie tam gdzie powinien, a nie ześlizguje się gdzieś po palcach.
Wszystkie inne noże normalnie ostrze taką ostrzałką która ma 2 ostrza pod kątem, ale tego noża nie
źródło: comment_1632139855NJMCwRPk7jdH21tHmVHACl.jpg
Pobierzostrze, którym tbie włosa pod koniec materiału nie zostało ostrzone ręcznie tylko maszynowo, zbyt wyraźna linia ostrzenia i widoczna obróbka termiczna
na filmie gosciu ostrzy recznie a pozniejbpokazuje jak tnie wlosa ostrzem przejechanhm jakas szlifierą