[AMA] Praca i życie barmana!
Witam wszystkich zainteresowanych! Wczoraj padło pytanie o zrealizowanie AMA odnośnie pracy barmana w Warszawie- postanowiłem się zdecydować i na wszystkie pytania, wątpliwości czy też ciekawostki związane z pracą czy też alkoholami bądź koktajlami odpowiedzieć tutaj. Zapraszam do dyskusji :)
kaszaneiros z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 465
Komentarze (455)
najlepsze
2. B52 podpalone i obsypane cynamonem czy w smutnej wersji?
3. Slyszalem ze w Wawie pojawily sie paranoiczne kontrole finansowe, czy to prawda? Czy moze bardziej zajmujesz sie produkcja a od kasy i #!$%@? masz barbacka?
1. British Royal Naval Black Tot Rum z tego co pamiętam :)
2. Zależy od gościa- nie każdemu można podpalić tak jak Sambuce czy inne wynalazki, różnie reagują i różnie lubią pić- zawsze to jakieś zagrożenie :) I jedno i drugie.
3. Nic mi o tym nie wiadomo- nie wnikam w takie rzeczy.
1. Czy mógłbyś polecić jakąś dobrą stronę z drinkami z której być może korzystasz/korzystałeś w celu spróbowania w domowym zaciszu jak to smakuje ? Najlepiej gdyby było dość dobrze wytłumaczone co ile i jak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2. Pracujesz z kobietami?
1. Pytanie retoryczne, to pewnie marzenie większości barmanów chociaż znając często ciężar utrzymania takiego lokalu na wysokim poziomie bądź po prostu nie splajtowania pozostawia wiele do myślenia.
2. W klubach tak, w szybkich cocktail barach nie bo po prostu moim zdaniem nie za bardzo się do tego nadają.
2. Jakie stawki godzinowe średnie, i takie bardzo atrakcyjne(nie chodzi mi o jednorazowe imprezy, a o stałą pracę w lokalu)?
3. Ile trzeba mniej więcej liczyć za obsługę barmańską na weselu (nie licząc alkoholu, tylko samą robociznę barmana)?
1. Cały czas wzrasta, ale myślę że kto wyrobił sobie markę i stałych gości ten nie koniecznie będzie stratny a ciągle będzie zyskiwał.
2. średnio 11-13 złotych dla początkujących w zawodzie. Dla lepszych to 15 wzwyż - eventy od 20-30 złotych.
3. Zależy czy pracuje sam czy z kimś, myślę że samemu to 500-600 złotych.
Podaj swój przepis na whisky sour
Housowe alkohole to zazwyczaj ostoya lub stock bądź wyborowa. Whisky to Jameson- bourbon Wild Tourkey. Robię, french 75, old Cubany i pare innych koktajli takich
Raz byłem uczestnikiem takiej zadymy, właśnie wtedy trafiłem na szycie. Ale szybko zniwelowaliśmy tą wojnę :)
Czy widzisz się w tej pracy za 5, 10, 20 lat?
Czy uważasz, że osoby spoza branży podchodzą do Twojej pracy z szacunkiem?
Zależy co widzisz pod pojęciem "alkoholik", bo nie mam osób które przychodzą codziennie się napić. Mam za to paru znajomych i ludzi którzy wpadają pare razy w miesiącu po prostu miło spędzić czas i posiedzieć przy koktajlach i też nie wyglądają na osoby mające problemy z piciem. Widzę się- lecz w innej roli.
Zależy kto- na pewno Ci co mieli jakąkolwiek styczność z gastronomią to tak, ale jest też duży