Coś dla ekologicznych wielbicieli sushi
W obecnym czasie bycie miłośnikiem sushi i świadomym ekologicznie człowiekiem nie jest łatwe. Nawet gdy do 85 procent światowych łowisk jest w pełni wykorzystywanych a część z nich na wyczerpaniu, jestem gotów założyć się, że w czasie kiedy czytasz ten artykuł, twoja ulubiona lokalna restauracja sushi wciąż tętni życiem klientów o dowolnej godzinie każdego dnia.
Niestety, ryby takie jak duże tuńczyki i łososie, które w niektórych przypadkach są na dobrej drodze do wyginięcia, należą do najpopularniejszych, smacznych i poszukiwanych produktów do sushi. Cała ta ryba musi pochodzić z morza i nie ma magicznej pigułki, aby zastąpić to, co nasze globalne uzależnienie od sushi zabiera ze oceanu.
Badania nad ostatnią dekadą przewidywały, że owoce morza mogą zniknąć całkowicie z naszych stołów w 2050 r., Chyba że ludzie swoje przyzwyczajenia. Realistycznie najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby nie odegrać żadnej roli w gwałtownym spadku zasobów owoców morza na świecie, jest zaprzestanie spożywania sushi na bazie ryb ! Jeśli jednak nie jest to opcja, niniejszy artykuł i ikonografia pomoże zrozumieć wpływ sushi na uszczuplenie zasobów ryb i wyobrazić sobie, że jesteś mądrzejszym konsumentem owoców morza i kupujesz wyłącznie owoce morza pochodzące z najbardziej zrównoważonych zasobów.
Oczywiście, to nie wina sushi. Globalny apetyt na owoce morza wykracza daleko poza tylko jeden rodzaj kuchni z owocami morza i wiąże się też z globalnym wzrostem popularności sushi i faktem, że dobre sushi wymaga wysokiej jakości( często zagrożonych) gatunków ryb. Przyjrzyjmy się faktom (wymagany podstawowy angielski).
Komentarze (1)
najlepsze
Są plany hodowli tuńczyka błękitnego:
http://cordis.europa.eu/result/rcn/85737_pl.html
http://megavet.eu/a491-glebinowa-hodowla-tunczyka.html
Będzie to bardziej opłacalne niż połowy.