Składniki: 1/2 l mleka, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 1/2 laski wanilii.
Przygotowanie: mleko zagotować z wanilią. Ubić żółtka z cukrem, wlewać do nich mieszając, gorące mleko, po czym postawić powtórnie garnek na słabym ogniu i nadal mieszając trzymać chwilę tak, aby masa zgęstniała, a nie zagotowała się. Odstawić z ognia i stale mieszając ostudzić.
Zimny płyn wstawić w płaskim naczyniu do zamrażarki na kilka godzin, pamiętając o mieszaniu.
Komentarze (8)
najlepsze
Składniki: 1/2 l mleka, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 1/2 laski wanilii.
Przygotowanie: mleko zagotować z wanilią. Ubić żółtka z cukrem, wlewać do nich mieszając, gorące mleko, po czym postawić powtórnie garnek na słabym ogniu i nadal mieszając trzymać chwilę tak, aby masa zgęstniała, a nie zagotowała się. Odstawić z ognia i stale mieszając ostudzić.
Zimny płyn wstawić w płaskim naczyniu do zamrażarki na kilka godzin, pamiętając o mieszaniu.
Dobrze zamrożone