Kopsnij Drina - Wielki test piw regionalnych
Pan Wiesław Wszywka mianowicie testuje piwa regionalne (rzemieślnicze) podesłane przez fana.
kotnaklawiaturze z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 66
Pan Wiesław Wszywka mianowicie testuje piwa regionalne (rzemieślnicze) podesłane przez fana.
kotnaklawiaturze z
Komentarze (66)
najlepsze
Wielkie 24% wcale nie musi być "naciąganiem" bo taki po prostu w Czechach jest zwyczaj, że podaje się ekstrakt a nie alkohol.
to trochę inaczej. Winna jest tutaj technologia HGB - high gravity brewing. W skrócie: brzeczka do fermentacji jest mocniejsza (typu 18-20% ekstraktu) i dopiero przed rozlewem jest rozcieńczana wodą gazowaną do docelowej gęstości. Taka technika mocno zubaża smak, robiłem trochę eksperymentów w domu i piwa wychodziły rozwodnione i nijakie.
Mocne piwa są mniej "rozcieńczone" przez co smakują lepiej. Zresztą, parę razy już słyszałem, że na konkursach piwo przed rozcieńczeniem jest