7000$ za obługę? Nawet gdybym był miliarderem bym się wk!#%ił. Nie wystarczy że za kilkadziesiąt tysięcy zakupuję najlepszego żarcia i napoju? No chyba że ten kelner był nagim 15letnim kastratem o twarzy efeba, przygrywał na lutni i był cały oprószony kokainą.
Generalnie zasada jest taka, że zostawia się 15%, kiedy stolik ma mniej niż 6 osób.
Jeśli stolik ma przynajmniej 6 gości, napiwek wynosi 20%
Niektóre restauracje drukują to na paragonie i wliczają od razu do rachunku ze względu na turystów, którzy nie zawsze mają pojęcie o panujących obyczajach (w ten sposób chroni się kelnerów).
Oczywiście te 15 czy 20 procent to tylko podstawa. Jeśli serwis
Kolezanka pracowala w londynskiej restauracji w hotelu 5*. Byl pare razy Abramowicz i Kulczyk nawet sie nawinal (dal jej 200 funtow). O ile pamietam to tam bylo 15% obowiazkowego napiwku(wliczone w rachunek), ale nic nie szlo dla obslugi(niby, ze na pobite taleze itp...). Jednyna opcja to jak cos zostawiali na talezyku, ale do tego juz nie byli tacy hojni. Najwiecej przejadali tam szejkowie albo ten od stali- Mittal z rodzina nawet po
wow, masz znajomą, która pracowała w tej samej kuchni, w której przebywali jej znajomi, którzy myli talerze po Abramowiczu, Kulczyku i Mittalu ?!? i po szejkach do tego!! ja chcę Twój autograf!!
No jak chcecie...Napisalem to bo po prostu swiat jest maly, a ci wielcy i bogaci nie sa tak daleko. Ona nie szczyci sie tym noszeniem(nie zmywaniem) talezy tym osobom . Ot ciekawostka i fajne doswiadczenie. I zaprawde powiadam sa skapcami!(nie chcialem, zeby to wygladalo na chwalenie sie, [ale tak! bylem tam i jadlem czarny kawior i pierozki- przystawki za 95 funtow[zostalo po gosciach, ktorzy tylko podlubali w talezach, ale i tak wole
Komentarze (152)
najlepsze
Nawet na paragonie jest napisane DUPLICATE!
a na miejscu wyrośnie z niego palma o dolarowych liściach
oddawaj 43s mego życia, które poświęciłem na czytanie tego gówna...
Ja bym za taką forsę to z dziesięć lat się żywił.
Generalnie zasada jest taka, że zostawia się 15%, kiedy stolik ma mniej niż 6 osób.
Jeśli stolik ma przynajmniej 6 gości, napiwek wynosi 20%
Niektóre restauracje drukują to na paragonie i wliczają od razu do rachunku ze względu na turystów, którzy nie zawsze mają pojęcie o panujących obyczajach (w ten sposób chroni się kelnerów).
Oczywiście te 15 czy 20 procent to tylko podstawa. Jeśli serwis