Instynkt podpowiada żeby nie jeść gunwa albo padliny, to dlatego bo przy tym można się nałykać eboli czy innego antraksa. Ten sam instynkt podpowiada żeby nie jeść robactwa -wolę mu zaufać i tym razem. ( ͡°͜ʖ͡°)
Ludzie są wszystkożerni. Nasze preferencje kulinarne opierają się na tym co nam wdrukowano w dzieciństwie. Obiadki mamusi zawsze będą najlepsze. Gdybyśmy jednak żyli na dalekiej północy to płat skóry z tłuszczem foki smakowałby nam tak samo jak mieszkańcom dalekiej azji robactwo. Wszystko opiera się na dostępnych zasobach w danej kulturze i tym co jedliśmy w dzieciństwie.
@Mosqu: Słyszałem też o takim fajnym mechanizmie który powoduje że jeśli brakuje nam pewnych składników odżywczych to zacznie nam smakować to co je ma ale czego normalnie byśmy nie zjedli np. przez smak, coś jak kobieta w ciąży ze swoimi dziwnymi zachciankami.
Komentarze (71)
najlepsze
źródło: comment_QjXYZwh7VDNALgiYwH7rsTxCJpLdsLEk.jpg
Pobierzźródło: comment_pI1NA5S4uoPkxnfAY6hupPL8azGTGyi6.jpg
Pobierz