kopyr, gdyby troche pomyslal to by krecil zone jak robi degustacje piwa.
mialby 2x wiecej kasy z youtube.
@MojeMaleOpowiesci: po pierwsze to gość to robi, bo to jego pasja. Zapewne w latach 90 kiedy zaczęło to być jego pasją to nie myślał, że będzie coś takiego jak youtube i będzie z tego żył.
Po drugie gość kieruje przekaz dla ludzi bardziej dojrzałych dla których liczy się treść a nie cycki. Co
Kopyr to człowiek, który wziął sobie głęboko do serca słowa Laski z "Chłopaki nie płaczą" :D "Wystarczy że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie. Co lubisz w życiu robić? A potem zacznij to robić"
@kopyr Nawet nie wiesz jak mi się "micha" cieszyła gdy oglądałem twój filmik. Co prawda znawcą piwa może nie jestem ale fanem na pewno. Dlatego cieszę się, że koniec końców trafiło ono w twoje ręce i wszyscy mogliśmy być świadkami tego wydarzenia. Kurde, 22-24 lata.. Niesamowite. To jak powrót do przeszłości:)
@JogurtMorelowy: CUD. A wytłumaczenie logiczne jest takie - piwo było refermentowane, a więc drożdże najpierw zużyły cały tlen. Po drugie, widocznie akurat mieli czysto i nie trafiły do butelki nawet pojedyncze bakterie. Po trzecie, prawdopodobnie jednak było dobrze przechowywane, czyli nie było przegrzewane >20-25C, nie było wystawione na słońce.
@jakub-dolega: kapsel trzymał mocno, gumka nie sparciała. W piwnicy widocznie nie było wilgotno, bo kapsel nie pordzewiał. Piwa w zasadzie leżakuje się latami jedynie te, które mają >8% alk., najlepiej ciemne, chmiel też konserwuje. Akurat to Grodziskie nie miało prawa przetrwać w takiej kondycji ponad 20 lat. Podobnie jak a la Grodziskie, które było butelkowane de facto chałupniczo, a wytrzymało 5 lat. Tu jest trochę tak, że jak piwo nie jest
Pytanie do eksperta @kopyr . Dlaczego współczesne piwa są nazywane "a'la grodziskimi", a browary robią kilka podejść do tego stylu (Pinty seria Grodziskie 2.0, 3.0, 4.0)? Czy jest on a tak trudny do odtworzenia?
@DoubleFace: z jednej strony pewnie był strach o to czy ktoś nie ma zastrzeżonej tej nazwy. Z drugiej, pierwsze Piwo a la Grodziskie zostało tak nazwane po to, żeby podkreślić, że to nie jest oryginalne Grodziskie (nie było ze 100% słodu pszenicznego) oraz móc zrobić fajną etykietę. Co do Grodziskiego 2.0 i 3.0 chodziło o to, że na rynku były równocześnie dwie wersje i trzeba je było jakoś odróżnić. 4.0 różniła
Czuję się szczerze zaskoczony! Myślałem że nie istnieje oryginał. Artefakt!. Gratulacje i podziękowania dla Krzysztofa. System rozwalony. Sam się szczerzyłem do ekranu. :-) @kopyr Bałem się że strącisz ręką tę butelkę po otwarciu. Żyłka się napina :-) Btw. Kurde ten styl to perełka z Polski. I jeszcze się nie psuje po latach! Niesamowite to jest. PS. Chyb dobrze widzę że butelka jest odlana lekko krzywo? :-)
@kopyr Uwierzę, że to piwo było dobre jak powiesz czy nie miałeś po tym sraczki, no bo jednak lata robią swoje. Ciekawe czy z tej skrzynki zachowało się do dziś więcej eksponatów ( ͡°͜ʖ͡°)
@kopyr Czy jest możliwość uwarzyć w domu piwo bezalkoholowe? Lubię nowofalowe chmiele, i napoje o ich smaku i aromacie mógłbym pić nonstop, ale procenty nie pozwalają ( ͡°͜ʖ͡°)
To może Grodziskie od Kolaborantów? Znasz smak i wiesz do czego dążyć, na świeżo niejako masz - kilka prób w domu i może się uda. Albo jakaś ciekawa wariacja może?
@kalabala: Bo na mniejszą ilość rośnie koszt właściwie wszystkiego. Przede wszystkim akcyzy, butelek, transportu itp, bo koszt samego warzenia to malutki fragment.
@kalabala: Zgadzam się z Tobą. Często kupuję piwa z tej kategorii cenowej, ale Grodziskie za 8 zł nie ma racji bytu w mojej opinii. W tej cenie wolę kupić coś o większych walorach degustacyjnych.
Komentarze (90)
najlepsze
@MojeMaleOpowiesci: krytyk wszystkiego = typowa wykopkowa zielonka.
@MojeMaleOpowiesci: po pierwsze to gość to robi, bo to jego pasja. Zapewne w latach 90 kiedy zaczęło to być jego pasją to nie myślał, że będzie coś takiego jak youtube i będzie z tego żył.
Po drugie gość kieruje przekaz dla ludzi bardziej dojrzałych dla których liczy się treść a nie cycki. Co
"Wystarczy że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie. Co lubisz w życiu robić? A potem zacznij to robić"
A wytłumaczenie logiczne jest takie - piwo było refermentowane, a więc drożdże najpierw zużyły cały tlen. Po drugie, widocznie akurat mieli czysto i nie trafiły do butelki nawet pojedyncze bakterie. Po trzecie, prawdopodobnie jednak było dobrze przechowywane, czyli nie było przegrzewane >20-25C, nie było wystawione na słońce.
Tu jest trochę tak, że jak piwo nie jest
System rozwalony. Sam się szczerzyłem do ekranu. :-)
@kopyr Bałem się że strącisz ręką tę butelkę po otwarciu. Żyłka się napina :-)
Btw. Kurde ten styl to perełka z Polski. I jeszcze się nie psuje po latach! Niesamowite to jest.
PS. Chyb dobrze widzę że butelka jest odlana lekko krzywo? :-)
"NIE JEST ZEPSUTE!!!" :D Ten błysk w oku.
Ciekawe czy z tej skrzynki zachowało się do dziś więcej eksponatów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czy jest możliwość uwarzyć w domu piwo bezalkoholowe? Lubię nowofalowe chmiele, i napoje o ich smaku i aromacie mógłbym pić nonstop, ale procenty nie pozwalają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Spratus:
Tak, jak Kopyr, to wariacja: Grodziskie z IBU 120 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie uzywales? Ze nie znasz tego powiedzenia?
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora