k#!#a, ja już zakupy ze smartfonem robię, sprawdzam, kontroluję czy producent wałków nie robi, czy soli drogowej nie dosypuje, jakie są opinie o produkcie itp, itd. Jakbym w buszu mieszkał a nie w podobno cywilizowanym kraju.
@pawel-niezgoda: standardowo zjadliwe masło w sprzedaży zawiera 82% tłuszczu,czyli 3/4 z tego to powinno być 61,5%, , ale 1,5% tłuszczu z tego podlega stracie w wyniku przeróbki, czyli smarowanie mieszadła podczas łączenia masła z jakimś świństwem . Proste.
W Śmietankowym Warmii tłuszczu co prawda 73%, ale nie podano, czy na 100 g, czy na całą kostkę, czyli na 200 g. Z Łaciatym to samo. Napis głosi: "minimum 82% tłuszczu". Ale na ile? Nie podano. Masło Stołowe z Sokołowa Podlaskiego - 73,5% tłuszczu. Znów nie wiemy, czy na 100, czy na kostkę. Zwyczajowo na opakowaniach podaje się ilość tłuszczu na 100 gramów, ale konsument ma
@Razis: co masz na myśli pisząć "rozporządzenia eur-lex"? eur-lex to oficjalny publiaktor aktów UE i znajdują się tam wszystkie rozporządzenia, dyrektywy itp. wydawane przez organy UE, taki odpowiednik polskiego rcl.gov.pl. Ale co to ma wspólnego z masłem?
@vgyhnb: to może być zwykła margaryna. Masło ma prawnie zarezerwowane nazwy. Ja kupuję tylko masło ekstra, żeby mieć pewność, chociaż niedawno dałem się nabrać na tłuszcz/miks roślinny w opakowaniu sugerującym masło.
Na opakowaniu jest napisany kod producenta: "PL 04621602 WE"
Z googlowania wynika, że taki kod jest przypisany firmie MASMAL DAIRY Sp. z o.o. (Firma Handlowo – Usługowa “MASMAL” Piotr Jastrzębski), 86-300 Grudziądz. ul. Magazynowa 8.
To wszystko wynika z unijnego prawa, a dokładniej z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych. Zgodnie z tym rozporządzeniem "masło" i "masło o zawartości 3/4 tłuszczu", to dwa zupełnie inne produkty. Przy czym "masło" musi zawierać 80-90% tłuszczu mlecznego, a "masło o zawartości 3/4 tłuszczu" - 60-62% tłuszczu mlecznego (a nie 75% jak sugerowałaby nazwa handlowa określona rozporządzeniem).
Komentarze (77)
najlepsze
Aby legalnie używać nazwy masło produkt musi mieć minimum 82% tłuszczu mlecznego.
Żeby to obejść i na różnych podróbach masła móc pisać ciagle nazwę masło, to producenci wymyślili sobie masła o zawartości X% tłuszczu.
wszak klient chętniej patrzy na produkt, który nazywa sie masłem niż na jakieś mixełka, maślane smaki, kostki śmietankowe i inne wynalazki.
@fledgeling:
@thund3rb0lt: Wiemy ;)
http://pokazywarka.pl/zawadzka/
Chcecie mieć masło to kupujcie masło bez żadnych przymiotników (poza extra).
@c2V4:
Na opakowaniu jest napisany kod producenta: "PL 04621602 WE"
Z googlowania wynika, że taki kod jest przypisany firmie MASMAL DAIRY Sp. z o.o. (Firma Handlowo – Usługowa “MASMAL” Piotr Jastrzębski), 86-300 Grudziądz. ul. Magazynowa 8.