Z Łh15, jest problem korozyjny, niestety ta stal rdzewieje na potęgę. Z tego co wiem, po hartowaniu na łożyska i prowadnice odpuszcza sie nisko do 60HRC. Nie wiem ile czasu była odpuszczana, ale powinno być około 2 godzin w 300stopniach w oleju. Ale na nóż to i tak sporo za dużo. Może się połamać.
Moim zdaniem najlepszymi stalami na noże jest (rdzewne) 40H, 40HM, 50H, NC6, wszystkie dość mocno odpuszczane powiedzmy do
@Trollsky: Czy robisz swoje noże z nierdzewek, jak i stali z dużą zawartością węgla? Jeśli tak, to którą stal preferujesz do obróbki i do użytku na co dzień (jako miejsko-biuroweEDC) dla użytkownika, który wie jak się obchodzić z nożem?
@Trollsky: A mnie zastanawia czy nosisz ze sobą w kieszeni jakiś mały nożyk zrobiony przez siebie. Interesuje mnie to bo jestem wielkim fanem scyzoryków ( nie rozstaję się z moim victorinox-em ), no chyba, że nosisz jakiś 30 cm nóż i straszysz nim ludzi którzy kozaczą ale patrząc na twoje gabaryty to raczej wątpliwe by ktoś do Ciebie cwaniakował ;p
@erwit: ale ja nie jestem ani hutnikiem ani tirowcem :) Jestem informatykiem ktory po godzinach lubi sobie stuknac mlotkiem. I chyba wszystko ze mna okej bo mam dwojke dzieci :)
Komentarze (131)
najlepsze
Moim zdaniem najlepszymi stalami na noże jest (rdzewne) 40H, 40HM, 50H, NC6, wszystkie dość mocno odpuszczane powiedzmy do
Jaki obiektyw?
PS: Dlaczego wybrałeś akurat łożysko? Czy stal "łożyskowa" ma jakieś szczegółne właściwości pożądane w nożach?
Pozdrawiam!