DOMOWE PIEGUSKI Z MASŁEM ORZECHOWYM
Przepis na domowe pieguski z masłem orzechowym. Z ciężkich sprzętów potrzebny Wam będzie mikser i piekarnik, choć opcjonalnie możecie obyć się bez miksera jeśli posiadacie odpowiednią siłę w rękach do ucierania masy bez użycia sprzętów elektrycznych ;) Spróbujcie, no są pyszne, dużo lepsze niż sklepowe ;)
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/11sflpB_hXQLeYzBUZs8SWDeh8lPKSQi2unHDyru,wat600.jpg?author=kini1990&auth=006e44f713b75fedc5e35afcfdd757b8)
_
Pieguski z masłem orzechowym_
Składniki:
250 g masła orzechowego
70 g miękkiego masła
125 g białego cukru
125 g brązowego cukru
2 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
100 g czekolady deserowej
ok. 50 g wyłuskanych orzechów laskowych
ok. 50 g rodzynek (opcjonalnie, nie każdy lubi ;) )
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 C. Do dużej miski wrzucić masło orzechowe, masło i cukier. Utrzeć za pomocą miksera na gładką masę. Orzechy i czekoladę posiekać (niezbyt drobno, mają być wyczuwalne w ciastkach), dodać wraz z rodzynkami do masy maślanej. Wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać mikserem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ręcznie wymieszać masę. Formować w dłoniach niewielkie kulki z ciasta (ja odmierzałam porcje łyżką stołową, żeby ciastka były mniej więcej takiej samej wielkości), spłaszczać je (również w dłoniach, aby uniknąć rozpadnięcia się ciastek) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Piec ok. 10-12 minut. Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Ciastka przed ostygnięciem rozpadają się, więc warto poczekać kilka minut zanim ściągniecie je z blaszek. Z tej porcji zrobiłam ok. 40 ciastek.
SMACZNEGO!
po więcej przepisów zapraszam na www.yummy-lifestyle.blogspot.com