Aktywne Wpisy

Marcepanowy_Detektyw +1194
Mirki, jest afera - #oszukujo level Allegro xD
Normalnie mnie zagotowało. Robię zakupy na Allegro, wybieram sobie ładnie paczkomat InPost, wszystko elegancko... a tu zonk – przy finalizacji zamówienia magicznie zmienia się sposób dostawy na ich własnego kuriera „Allegro Delivery”. Bez pytania. Bez zgody. Po cichu.
Myślałem, że to może przypadek – ale nie. Sprawdziłem to kilka razy. Za każdym razem Allegro samo zmienia mi metodę dostawy. Jak dla mnie to
Normalnie mnie zagotowało. Robię zakupy na Allegro, wybieram sobie ładnie paczkomat InPost, wszystko elegancko... a tu zonk – przy finalizacji zamówienia magicznie zmienia się sposób dostawy na ich własnego kuriera „Allegro Delivery”. Bez pytania. Bez zgody. Po cichu.
Myślałem, że to może przypadek – ale nie. Sprawdziłem to kilka razy. Za każdym razem Allegro samo zmienia mi metodę dostawy. Jak dla mnie to

dos_badass +242
źródło: 20250427_130721
Pobierz

Od dłuższego czasu kolega @dktr ma udostępniony autorski system do zaczytywania i monitorowania wielu parametrów z różnych źródeł, czujników tj. temperatury, napięcia, zamki i tym podobne.
Ja, jako typowy #programista15k z własnego lenistwa zapiąłem do pracy influxdb oraz grafana (demko http://play.grafana.org/) do monitorowania kilku aplikacji w robocie. Niestety narzędzia, które typowo wykorzystują administratorzy są upierdliwe i ograniczone do alarmowania i monitorowania jak np. nagios lub są opakowaniami na rrdtool vide cacti karmione snmp. A, że na wdrożeniu było swego czasu gorąco i trzeba było sprofilować kilka systemów do optymalnej pracy ze sobą (coś o tym w tagu zywotsplatcha) wybór padł na najprostsze w instalacji i konfiguracji narzędzia. Influxdb nie wymaga żadnej konfiguracji, natomiast grafana wymaga zdefiniowania źródła danych (tu wskazania gdzie stoi influx) i możemy już klikać swój "panel raportujący" lub dashboard. Jak kto woli.
Sam zaczynałem z Influxem 0.8 oraz Grafaną 1.9 w 2015 roku, natomiast teraz są wersje 0.13 i 3.0, które mają o wiele więcej funkcji. Sam influx rozszerzył wsparcie dla bardziej złożonych zapytań i rozwija własne narzędzia wokół swojej "bazy" a grafana z "prostej" aplikacji js/css/html ma teraz swój własny backend, możliwość rysowania wykresów w PNG a także alarmowania (dodatkowa wtyczka). Generalnie - dzieje się.
Ponad 3 miesiące temu opisywałem spięcie się z centralnym ogrzewaniem. Od tego czasu eksploatowałem openhab, który domyślnie wszystko zapisuje w bazie "rrd", która jest mega upierdliwa. Na przykład grafy są sztywne na zadzie tydzień/dzień/godzina, niezależnie od tego ile danych w samym rrd jest. Dlatego też zdecydowałem się na wpięcie nowego zaplecza do utrwalania danych w postaci influxa i całość wyświetlić w grafanie. Oto efekt:
http://new.tinygrab.com/b261b9985e7264e93f5d641f7cede4533c80116373.png
Zobowiązuję się również publicznie do wystawienia w najbliższym czasie owego dashboardu do odczytu. ( ͡º ͜ʖ͡º)
Kilka informacji na temat wizualizowanych danych:
- Temperatura zewnętrzna pochodzi z pogodówki pieca - przechodzi przez adapter ebus/usb do openhaba na rpi i leci do influxa
- Temperatury pracy instalacji CO oraz CWU - tak samo
- Parametry związane z użyciem pamięci / cpu itp raportowane są przez telegraf prosto do influxa
- Parametry tj. dns oraz ping to plugin dns_query oraz ping.
TO tyle. Dziękuję i dobranoc. :-)
#programowanie #linux #raspberrypi #iot #inteligentnydom #openhab
źródło: comment_oqSTHYUxzQrOaZRCGC27pPS4aVFUdN3M.jpg
PobierzW praktyce znaczy to tyle, że wszystkie dane w influxie są posortowane według czasu i ich odczyt do wykresów jest znacznie szybszy. Oczywiście da radę zrobić to też na MySQL. Influx po prostu jest uboższy, bo jest nastawiony na jeden określony rodzaj