Jako, ze z podcastów przerzuciłam się na książki, to tym razem pytanie o książki właśnie.
Jestem po lekturze „ostatni żywy świadek …” o Tedzie Bundym oraz „helter skelter…” o Mansonie i spółce. Co z podobnych, wydanych po polsku (obawiam się, ze mój angielski nie jest wystarczający na lekturę w tym języku) polecacie? „Helter Skelter…” podobało mi się odrobine bardziej, głównie dlatego, ze była zachowana bardziej chronologia śledztwa i procesu. I czegoś w
@rudyba: Rozmowy z psychopatami, Rozmowy z seryjnymi mordercami (autor obu: Christiopher Berry-Dee), było jeszcze coś o kobietach, które zabijały, ale podobno słaba książka. Z innych ciekawych książek takich kryminalnych, to Zbrodnie prawie doskonałe (Iza Michalewicz), Profil Mordercy (Paul Britton), Ślady Zbrodni (Patricia Wiltshire) noooo i Trupia farma (Bill Bass) 1 i 2 i Tajemnice wydarte zmarłym (Emily Craig) ʕ•ᴥ•ʔ
@rudyba nie, "Rozmowy z seryjnymi morderczyniami", też Berry-Dee. Tej jednej nie czytałam, bo słyszałam nieciekawe opinie i nie chcę sobie psuć opinii o jego twórczości
2 pytania do fachowców: 1. Kwitnienie? Ucinać czy zostawić? 2. Z początku myślałem, że te mniejsze to mała sadzonka tego większego, po dłuższej obserwacji wygląda mi trochę na inną odmianę... może ktoś potwierdzić? ( ͡°ʖ̯͡°)
@welin: Mleczarzem nie jestem, ale to wielu z różnych hobby xD Mleko jest emulsją typu o/w (olej w wodzie) i procenty są właśnie od zawartości tłuszczu. To nie jest tak, że możemy sobie dolewać wodę czy olej do mleka i to nadal będzie mleko - takie oszustwa można łatwo wykryć specjalnymi testami. Mleko ze sklepu to produkt po wielu różnych procesach standaryzacji (nie ma szans, że pije się mleko od
Masło powstaje ze śmietanki pasteryzowanej w procesie zmaślania - chłodzi się śmietankę, spienia ją i następuje łączenie kuleczek tłuszczowych w bryłki masła. Masło sklepowe zawiera od 80 do 90% tłuszczu, w Polsce przyjęto, że minimalna zawartość to 82,5% (informację o % możesz znaleźć na opakowaniu każdej kostki)
@Umeraczyk: z 2 litrów mleka można już zrobić małą goudę. Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu w serze, to wartości są bardzo różne. Sery śmietankowe mają około 50%, pełnotłuste 45%, tłuste 30-40%, półtłuste 20%, chude 10%