AMA - Operator maszyn przy produkcji serów topionych
AMA - sery topione. Zainspirowany kolegą z branży mleczarskiej, koneserem jogurtów, jako były operator maszyn w topialni sera postanowiłem stworzyć Wam kolejną okazje do powiększenia Waszej wiedzy na temat tego, co jecie.
- #
- #
- #
- #
- #
- 44
Komentarze (43)
najlepsze
- sery żółte, te przeznaczone do przerobów i zarówno takie, które już można spożywać bez większych obaw o zdrowie i estetyke smaku.
- twaróg, zazwyczaj półtłusty
- maslo
- topniki, stabilizatory, proszek serwatkowy
- mleko w proszku odtłuszczone
- dodatki typu: wędzonka, szynka, suszony szczypiorek, pieprz (ciekawostka - gdy dodajesz szynkę, która ma ostatni dzień przydatności do spożycia, po dodaniu do sera topionego przejmuje ona termin waznosci sera.
Co do ćpania, to od czasu do czasu gdy wiedzielismy, że będzie luźniejszy dzień ze względu na brak kierownika, organizowaliśmy sobie imprezy
Chciałoby sie powiedzieć - topiąc ser.
Robienie sera topionego na wzór tego znanego ze sklepów jest nieco bezsensowne. Zauważ, że cena przykładowo sera topionego w plastrach jest niższa od ceny przeciętnego żółtego sera. Nie bez powodu - do produkcji topionego sera używa się wszystkich partii serów wadliwych. Wadliwych ze względu na poziom spleśnienia, wady produkcyjne wynikające z awarii maszyn, błędów osób operujących maszynami, ale jednocześnie nie na tyle wadliwych, zeby
cos wpadlo do środka albo cos smiesznego sie stalo?
Śmiesznie mamy codziennie, ze względu na duży procent dowcipnisiów wśród współpracowników.
Ale jedyna sytuacja jaką w miarę wyraznie sobie przypominam, to początki pracy kolegi, który wyrzeźbił z 2kilogramowej kostki
zawsze mnie to zastanawiało
Głównym zadaniem topników jest doprowadzenie do emulgacji, czyli wymieszania się wszystkich składników podczas topienia do stanu, w którym będą one jednolitą masą.
Historia z życia - ktoś zważył zbyt małą ilosć jakiegoś topnika i tłuszcz nie został w pełni wymieszany z resztą masy i postanowił spływać
Od czasu do czasu przełamie się i jem smarowalne sery topione (białe, do smarowania kanapek)
Nowe smaki rzadko się trafiają, ale to raczej oczywiste, że nowe produkty w pierwszej kolejnosci będą testowane przez osoby pracujące przy ich produkcji. Co więcej, czasem zdarzają się nawet konkursy na wymyślenie nowego smaku.
1. Czy robicie partie dla ARiMR i dlaczego do cholery są one o niebo lepszej jakiści niż wszystkie partie komercyjne?
Będę wdzięczny za odpowiedź, nęka mnie ten temat od dawna. Żółty i topiony z tzw "darów" jest np. NIE-DO-PRZEBICIA jakościowo. Inny z tej samej firmy z półki sklepowej jest o kant d... potłuc.
Różnice jakościowe produktu końcowego jednak są. Wynikały z tego, że jeden odbiorca bardzo skrupulatnie sprawdzał jakość nawet cięcia na opakowaniu, nie wspominając już o tym, że zawartośc gazu neutralnego i pH musiało być dla nich idealne. Po prostu do produktów dla innych odbiorców podczas produkcji nie trzeba było się tak bardzo przykladać,